Försök återgå till rötterna

Debatt
PUBLICERAD:
Nu får du sluta bocka och buga för kapitalet Stefan Löfven skriver Marit Paulsson.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Nu får du sluta bocka och buga för kapitalet Stefan Löfven skriver Marit Paulsson.

Socialdemokratiska partiet tappade historiskt stor del av väljarkåren föregående val. Nu stöts och blöts det om vad som ligger bakom den stora smällen. Som socialdemokrat sedan länge, känner jag stor sorg och besvikelse över dagens situation. Orsaken till väljarraset står att finna inom de egna leden. 80- och 90-talens frontfigurer (efter Palme) tappade kompassriktningen så till den milda grad att väljarna tappade fotfästet. Ledningen lät sig bländas av ”den nya tidens ” högerinriktade tänkesätt. Gamla idéer om rättvis fördelning och starkt fokus på välfärden fick ge vika för nya ekonomiska dogmer och ”New public management”.

Idag ser vi högerns idéer tillämpas och folk saknar möjlighet att påverka. Allt fler klagar över fel och brister i sjukvård, äldrevård och skola där kommuner och landsting bär ansvaret, Privatiseringen av samhällsfunktioner tillåter giriga ”riskkapitalister” (som inte behöver ta några risker) att gnaga på den gemensamma kakan.

Denna privatisering av samhällets funktioner oroar många och späder på besvikelsen över socialdemokratins flathet. Privatiseringen av Apoteken är ett paradexempel på misslyckad så kallad modernisering. Apoteken fyller inte längre sin funktion, ofta saknas förskrivna läkemedel. De har i stället blivit sminkbutiker, tätt placerade i de största städerna. Lika tätt som de privata läkarmottagningarna i de besuttna delarna av dessa städer.

Den privata bilprovningen och skolorna är även de hårt kritiserade. Nu är arbetsförmedlingen på tur att övergå i privat ägo. Redan provade och misslyckade experiment med så kallade jobbcoacher skall tydligen utökas och fördjupas. Marknadshyror föreslås och strejkrätten är snart ett minne blott. Bemanningsföretagen, inte minst inom vårdsektorn, blomstrar och dränerar vår gemensamma kassa. Resultatet blir en ännu dyrare och mer svårtillgänglig sjukvård för de som inte fått ta del av den manna som kommer från himlen till vissa.

Nej, ta er i kragen sossar, försök återgå till rötterna, skapa en politik som återigen gör Sverige unikt där de flesta får sin chans i livet.

Att SD och KD, den yttersta högerns representanter hämtar väljare som flyr SAP och fackföreningsrörelsen är en skamfläck i vår politiska historia. Från 20-talet till alliansregeringens tillkomst var svenska folket i huvudsak förskonade från högerns arbetarfientliga politik. När nu strejkförbud och marknadshyror nalkas verkar SAP sitta i samma båt som högerkrafterna. De krafter som alltid haft som främsta ambition att krossa det samhälle som skapades med svett och möda och som vi kunde leva i under några decennier.

Stefan Löfven, nu får du sluta bocka och buga för kapitalet och betänka att det land vi lever i inte bara skall ge de allra rikaste allt de pekar på. Börja tänka på de som verkligen gör jobbet! De som i oändligt många fall utnyttjas till bristningsgränsen för en jämförelsevis usel ersättning och dåliga, ibland livsfarliga, arbetsmiljöer. Hur med alla som fått gå som billig eller till och med gratis arbetskraft hos arbetsgivare som sett till att göra sig av med dessa medarbetare så fort bidragsperioden varit slut? Inga krav på motprestation utan bara skattepengar från oss alla till den prisade arbetsgivarkåren.

Slutligen måste man fundera över det närmande till NATO och kärnvapen (genom nej till kärnvapenavtalet) som nu sker. Det är ett slag i ansiktet på de sympatisörer som tror på nedrustning som en väg till fred mellan folk och nationer. Låt vapenmiljarderna i stället få verka i miljöarbetet. Global uppvärmning stoppas varken av NATO eller kärnvapen. Ta upp kompassen, ta ut en förnuftig riktning, kommunicera den och börja vandringen på den rätta vägen.

Marit Paulsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.