Vissa får räkna med drev

Ledare
PUBLICERAD:
Vad får en busschaufför göra på jobbet utan att ledande politiker ska börja dreva emot en i sociala medier. (Mannen på bilden är inte busschauffören i artikeln.)
Foto: Björn Larsson Ask/TT
Stormen kring en busschaufför i Stockholm som under en av sina raster passade på att be på bussen och fick hela skränhögern efter sig är ett nytt kapitel i svensk politisk debatt.

Det började med att en bild publicerades på Twitter. En bild tagen genom ett bussfönster av en man och ett barn som ber.

Bilden publicerades av en före detta chefredaktör på SD-tidningen Samtiden i lördags med texten ”Buss på Värmdö igår. Chauffören ber med sina barn under rast.” Bilden, menar mannen, har en passagerare vid ändhållplatsen tagit som blivit alldeles rasande över att inte ha blivit påsläppt på bussen före avgångstid.

Det räckte som underlag för upprörda artiklar i rasistiska alternativmedier. Det var sen kväll och regnade, skriver de. Och en läskig muslimsk man använde sin rast till att be kvällsbön med sina barn innan avgång istället för att släppa in en kvinna i bussen.

Artiklar som denna är vardagsmat i dessa medier. Nån muslim, eller slumpmässigt vald person som ser ut att ha icke-svenskt ursprung, smygfotas och hetsas emot. En kvinna i slöja tar ut pengar i en bankomat, en annan pratar i vad som verkar vara en hyggligt ny mobiltelefon och båda hängs ut som några som förmodligen skor sig på svenska skattebetalare. Gammal hederlig främlingsfientlighet…

Men här gick busshistorien längre.

Inte för att moderata riksdagsledamöter föll in i kören av folk som känner sig manade att protestera över vad muslimska anställda inom Stockholmstrafiken gör på sina raster. Vi är vana vid att moderater låter som SD:are gjorde för ett par år sedan.

Denna gång hoppade dock även den högsta politiska bossen för kollektivtrafiken i Stockholm in i debatten. Moderata trafikborgarrådet Kristoffer Tamsons skrev i ett Facebookinlägg, uppenbarligen helt utifrån information från främlingsfientligt håll, att ”om detta stämmer” så är det för jäkligt.

Tamsons ville inte riskera att missa populistvågen i sociala medier genom att behöva undersöka händelsen ens med ett telefonsamtal till berört bussbolag, utan slog till direkt på volley.

”Att istället för att möta en resenär välja att utöva bön är helt oacceptabelt. Det är kort sagt inget jag vill ska förekomma i vår kollektivtrafik”, skrev moderaten och lovade att fortsätta dreva mot en enskild anställd för att ”gå till botten med det inträffade”.

Botten, för den som brytt sig, är förstås att Tamsons är skyldig chauffören en ursäkt. Han har inte att göra med vad anställda gör på sina raster. De är inte livegna.

Det är också svaret som busschaufförens arbetsgivare Keolis ger när tidningen Arbetet ringer upp och frågar.

– Han har haft paus på ändstationen och då är det väldigt viktigt med återhämtningen de minuter som föraren har. Då är rutinen att man har dörrarna stängda och ägnar sig åt återhämtning. Det kan vara vad man själv vill, korsord, gymnastik, böner eller vad som helst.

Busschauffören har kort sagt följt alla regler och rutiner precis som andra busschaufförer före honom som valt att lägga de få lediga minuterna på att kolla Facebook eller ringa hem.

Andra busschaufförer som före honom säkerligen också fått grimaser och fula ord av passagerare som inte tycker de ska behöva vänta utanför på att bussen ska gå. Men utan att bli ett slagträ för folkvalda politiker som tror det finns väljarstöd att vinna på att dreva mot svenska muslimer.

Susanne Sjöstedt

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.