Hälsoplan för Värmullen

Nyheter
PUBLICERAD:
Värmullens relation med järnverket har varit komplicerad, men nu gör Uddeholms AB allt för att det ska bli bra.
Foto: Sofie Skold
I folkmun kallas den - inte helt ogrundat - för Dyngsjön. Länge har Värmullen varit förorenad men nu är det dags för förändring.
– Syftet är att ta fram en plan för att göra Värmullen till en friskare och naturlig sjö, säger Johannes Ainegren, ansvarig för projektet.

Det började som en frågeställning "Vad ska vi göra med Värmullen?" för tio år sedan mellan Anna Sjörs (ordförande i Klarälvens vattenråd) och Cecilia Johnsson, miljöchef på Uddeholms AB.

– Det har varit känt sedan länge på bygden att Värmullen har varit en väldigt belastad sjö. Både från industrin samt kommunala och enskilda avlopp, berättar Johannes Ainegren.

– På slutet av 60-talet sa Länsstyrelsen att det var Värmlands mest förorenade sjö, fyller Anna Sjörs i.

Per-Arne och Sissela Holt-Seeland är med och tar upp, märker upp och rensar fisken från sjön.
Foto: Sofie Skold

Projektet tar fart

2017 gick Hagfors kommun, Uddeholms AB, Klarälvens vattenråd och Fortum ihop i ett samverkansprojekt för att få fram en plan om hur man ska förbättra situationen i den obalanserade sjön.

Det är Hagfors kommun som äger projektet och har fått startbeviljande medel för att kunna genomföra prover och analyser på bland annat bottenfaunan och hur påverkade fiskarna är av tidigare utsläpp och föroreningar.

När projektet drog i gång bjöd man in de boende runtomkring Värmullen på träffar för att höra deras tankar om sjön.

– En fråga som kom upp från många var då om det gick att äta fisken. Det är det vi håller på att ta reda på nu, berättar Anna Sjörs.

Fiskundersökning

En hälsoundersökning på Värmullens fiskbestånd är vad som görs just nu i projektet.
Foto: Sofie Skold

Under måndagen och tisdagen har de professionella fiskarna Sissela och Per-Arne Holt-Seeland lagt ut nät och dragit upp fisk från södra och norra delen av Värmullen. Fisk som ska undersökas på olika sätt.

Man undersöker om fisken är ätlig genom att filea upp abborrar och lägger i två olika burkar - en där mängden tungmetaller analyseras och en för organiska ämnen.

Den andra delen i undersökningen är att skicka in fiskar i olika storlekar till SVA i Uppsala, där de kommer att obducera fiskarna för att se efter bland annat hormonförändringar och svampangrepp.

– Den tredje delen är att vi skickar frusna abborrar till Naturhistoriska riksmuseet där de hamnar på ett kyllager för framtida analyser, säger Anna Sjörs.

Provsvaret om fisken i Värmullen är ätbar eller ej kommer annonseras till allmänheten så fort den är klar.

– Förhoppningsvis om en månad, säger Anna.

Facit vid årsskiftet

Det är fortfarande många provtagningar och analyser som ska samlas in innan man kan säkerställa åtgärdsplanen för Värmullen, men till vintern ska det vara klart.

– Vi kan inte bekräfta några åtgärder än, förrän vi gjort alla analyser, avslutar Johannes Ainegren.

Per-Arne Holt-Seeland är professionell fiskare och har jobbat med att ta upp och sortera fisken i Värmullen.
Foto: Sofie Skold
Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.