Bakgatorna som inte finns

Krönikor
PUBLICERAD:
Man tänker ju sig att det ska vimla av dem, bakgatorna på Manhattan.

För det har man ju sett på film: nedgångna, fulla av soptunnor och graffiti och brandstegar. En sån där som Crocodile Dundee kan få stryk i. En sån där som Turtles kan försvinna i. En sån där ännu ett lik dyker upp i Law and order.

Men så läser jag en intervju med en man som jobbar med att leta fram filminspelningsplatser i New York City. Han konstaterar att det finns fem, kanske fyra sådana bakgator i New York. Och tre går inte att filma i, så alla filmer spelas in i en och samma: Cortlandt Alley.

När Manhattan fick sin rutnätsplan bestämde man att det inte skulle vara några bakgator där, för att utnyttja marken till byggnader istället. De få bakgator som finns ligger tydligen längst ner i söder och fanns där redan innan rutnätsplanen.

Så medan stadsplanen och fastighetsmarknaden skapat ett bakgatslöst New York skapar Hollywood ett New York som är fullt av dem. När regissörerna kommer till staden för att göra film vill de att ha med de typiska bakgatorna. De som de har sett på film.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.