Magda, följ efter Macron!

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Michel Euler
Finansministern borde ta rygg på den franske presidenten och införa skatt på it-företagen.

President Donald Trump som själv är helnykterist hävdar att franska viner smakar sämre än amerikanska och därför inte behövs i det stora landet i väster. Därför föreslår han en ny importskatt på just franska viner som straff för att för att landet har haft oförskämdheten att stoppa ett antal jättelika företags skattedribblerier.

Det rör sig om de jättelika amerikanska it-företagen Apple, Google, Facebook och Amazon som genom att utnyttja befintliga hål i europeisk företagsbeskattning regelmässigt bara betalar 1-2 procent på sina jättelika europeiska vinster.

På detta sätt drar de undan pengar som behövs i de europeiska statsbudgeterna och konkurrerar ut våra mer laglydiga mindre företag.

En metod är den så kallade ”Double Irish” som inte är en irländsk alkoholdryck utan ett sätt att utan skattebelastning placera vinsterna i det extrema lågskattelandet Irland för att sedan överföra dem till det helt skattefria Bermudas.

Genom att belasta höga royaltykostnader på sina dotterbolag i Sverige och övriga Europa trollas vinsterna bort här och hamnar hos de fåtaligt anställda i Dublin. För att sedan överföras med irländarnas goda minne till Karibien.

Skatteflykt var även grundprincipen när Amazon först började sälja böcker. Genom att sälja böckerna utan att ta ut omsättningsskatt slapp man kostnader på 5–10 procent som fanns i andra delar av USA. På det viset slog man först ut de anrika amerikanska bokhandlarna och fortsatte sedan slå ut andra delar av detaljhandeln.

Den nya franska skatten på 3 procent av omsättningen beräknas drabba bara ett trettiotal gigantiska företag främst amerikanska men också kinesiska, tyska, brittiska och spanska och tom ett franskt. Men risken att Tysklands vinälskande Merkel dömer ut franska viner är nog obefintlig.

Sverige brukar ju ha principen att säga nej till alla EU:s planer på gemensam skattepolitik eftersom det är ett avgörande steg mot ett federalt EU likt USA.

Sverige och Danmark och Finland har tidigare sagt nej till franska och tyska planer på en gemensam EU-skatt på it-företagen.

Men ingenting borde hindra att vi i Sverige självständigt tar beslut liknande det franska och här i landet inför en 3-procentig skatt på it-företagens omsättning. Gärna i samarbete med andra EU-länder.

I så fall kanske snart hela EU, utom Irland, tvingar dagens skattesmitare att betala företagsskatt. Frågan kommer upp på de rika ländernas, G7, möte i Frankrike i slutet av augusti. Finansminister Magdalena Andersson borde agera och stödja Macron!

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.