Hoppa till huvudinnehållet

Hagfors får prideparad

Publicerad:
Pridefestivalen i Säffle 2018
Pridefestivalen i Säffle 2018 Foto: Håkan Strandman

Arrangemanget Wermland pride växer för varje år. Under flera veckor i augusti ordnas parader, föreläsningar, kulturevenemang och mycket annat på flera orter i Värmland. I år arrangeras för första gången en parad i Hagfors.

– Vi har programpunkter i fyra värmländska kommuner i år och det tycker vi är spännande. Vi är inte på plats på alla orterna själva utan har börjat jobba mer med att möta upp engagemang som redan finns, berättar Hazel Svensson, ordförande i Wermland pride.

Fyra orter i Värmland

Extra glädjande, menar Hazel, är att Pride nu även når Hagfors, som har en prideparad den 24 augusti.

– Det var en lokal aktivistgrupp som hörde av sig till oss och sa att “nu kör vi”. I Hagfors kan man kanske förvänta sig ett par hundra som går i paraden och inte så mycket kringarrangemang, men bara att det finns en parad på en ort där det inte funnits någon tidigare är ju stort!

Firande i flera veckor

Wermland pride startar med en prideparad i Arvika den 10 augusti, sedan följer en vecka med olika aktiviteter på HBTQI-tema.

Samma vecka pågår Säffle pride, som avslutas med en parad den 17 augusti.

Efter prideparaden i Hagfors avslutas Wermland pride den 31 augusti i Karlstad med en stor temadag med föreläsningar, workshop, panelsamtal, utställning, prideparad och tre olika efterfester, varav en alkoholfri på kulturhuset UNO.

Fakta

Artikeltaggar

NyheterPride

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.