För de efterlevandes skull

Insändare
PUBLICERAD:
"Låt de döda vila i frid och på ett sätt som ni sörjande orkar med", skriver Insändarskribenten som delar med sig av tips apropå livets svårare stunder.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Först och främst; jag beklagar sorgen!

Du som är efterlevande och sörjer, saknar, är förtvivlad och rädd; framtiden oviss, tankarna många. Du får säkert många förslag från begravningsbyrån och andra. Ta det lugnt, du är inte så ensam som du tror. Vi är många som förlorat nära och kära. Kanske till och med har gått på fler begravningar än bröllop. Du kommer igenom detta också. Får jag ge dig ett råd?

Begravningsbyråer glömmer ofta att berätta att man kan göra en så kallad "direktare", och på så vis spara pengar till gravsten eller plakett, musik, minnesstund och minnesfonder för efterlevande barn.

Låt oss prata mer om döden så du och de dina vet vad vi vill när det är dags. Min åsikt: Välj att kremera den döda före begravningsceremonin. Det är enklare, billigare och värdigare. Faktum är att kostnaden för kremering täcks av den begravningsavgift som betalas via skatten av samtliga folkbokförda i Sverige.

Prata om hur du vill ha det när (inte om) du dör. Väljer du att du ska kremeras före din begravningsceremoni kan den hållas vid en minneslund (spridd aska) eller askgravlund (nedgrävd urna) eller urngrav (nedgrävd aska, gravsten) eller kanske på ett mer personligt ställe ute i naturen. (Sök tillstånd. Det är inte så svårt som många säger. Det går bra!). Det finns hjälp att få. Du behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan för att få hjälp. Min erfarenhet är att begravningsbyrån gärna mörkar att det finns så kallade direktare. Varför det? Det är ju bara fördelar!

En urna är enkel att bära med sig på tåget/flyget, ut till havet, upp på berget, var du vill. (och fått tillstånd att sprida askan). Att låta byråns likbil sakta forsla en kista med den avlinda i, kostar däremot oerhörda summor och stör gravfriden, tycker jag. Låt de döda vila i frid och på ett sätt som ni sörjande orkar med. Hedra de döda men tänk också på de efterlevande. Det är givet att urnan med pappas aska hanterades varsamt och respektfullt av oss som kände och älskade honom.

När kroppen är kremerad pressas de efterlevande inte av tidsgränsen fyra veckor utan hinner samla nära och kära till ett personligt avsked och allt kan ske samma dag. Det är praktiskt om släkt och vänner från andra orter och länder vill vara med.

Begravningsceremonin skulle också kunna ske i en kyrka med urnan och ett foto av den döda där framme, istället för en kista med den döda kroppen i. Värmen i sommar får mig att oroas för lukter. Kistbegravningar är dessutom mycket tyngre; både känslomässigt och ekonomiskt. Jag har varit på båda och föredrar det modernare och värdigare sättet. Även vår gamla pappa ville ha det enkelt, praktiskt, inga bekymmer med flera tillfällen för att få komma i jorden. Så det blev en ”direktare”, så klart.

När kremeringen är genomförd på förhand kan gravsättningen ske i samband med begravningsceremonin, direkt efteråt. Jag upplevde det som en stor lättnad att kunna göra alltihop på en dag, alltså ett tillfälle, när alla nära och kära var samlade. Det fanns tröst i den närvaron. Vi kunde stötta varandra hela vägen. Alla som ville kunde vara med! Det blev klart – han vilar i frid och urngravstenen blev ett passande minnesmärke över honom.

Sedan kunde vi samlas till minnesstund, äta gott, trösta varandra, låta musikerna spela hans favoritmusik, (ja, vi hade råd med det tack vare att vi gjorde en direktare). Vi lyssnade på dikter, drack kokkaffe, delade många anekdoter och siktade framåt. Vi är tacksamma över att pengarna räckte till minnesstunden. Vi kunde gå hem med en lättare sorg och en delad saknad. Livet går vidare. Så jag förstår att folk väljer att kremeras!

Hur vill du ha det? Ta reda på fakta; kolla direktare, lär dig skillnaden mellan de olika alternativen. Du behöver inte välja bort gravsten för att du valt kremering! Det tog åtta veckor att hugga in och resa pappas sten, men kolla med en stenhuggare där du bor. Ett tips; urngrav är gratis, bara gravstenen kostar. Kistgrav däremot kostar mycket mer. Alla stenar – både mindre urngravsstenar och större kistgravsstenar, går att slipa om och återvinna. Spara pengar till att mötas och tröstas. Pengar över till minnesstund/gravöl var viktigt i vår sorgeprocess.

Vila i frid; välj kremering och ”direktare”

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.