• idag
  8 aug
  23°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Barn kostar skjortan

Ledare
PUBLICERAD:
Du tappar inte bara i inkomst när du går på föräldraledighet – du blir blåst på jobbskatteavdraget också.
Foto: Hasse Holmberg
Har du räknat på vad föräldraledighet skulle kosta dig? Det borde väl vara enkel matematik, men kanske glömmer du en avgörande detalj. Skatten.

Föräldrapenningen är väl 80 procent av lönen? Det finns ett ersättningstak förstås, men det ligger på närmare 39 000 kronor i månaden och eftersom medelinkomsten i Sverige inte ens uppgår till 23 000 så är taket inget bekymmer för de flesta.

80 procent av 23 000 kronor borde därför betyda att den som går från jobb till föräldraledighet och hade en inkomst på 23 000 kronor när hen jobbade borde tappa 4600 kronor i månaden.

Nja, säger Försäkringskassans räknehjälp på hemsidan. Det blir i själva verket drygt 5400. Lite finstilta grejer i systemet, detta att ersättningen beräknas på din sjukpenninggrundande inkomst, sänker ersättningen med några procentenheter. Och för den som går från jobb till föräldraledighet med en lön över taket tappar ännu mer, även procentuellt.

Men ändå, staten ger dig pengar för att stanna hemma med ditt barn. Schysst!

På Försäkringskassans hemsida kan du mata in alla relevanta siffror och få omedelbart besked om ersättningen beroende på inkomst och uttag av dagar.  Men en rätt viktig detalj saknas.

”Allt du behöver veta om dina föräldradagar” är rubriken på en av många föräldraledighetsguider du kan hitta på nätet som svarar på vem som kan ta ut ledigheten, berättar att man kan vara ledig delar av dagar, hur man skyddar sin sjukpenninggrundade inkomst (spelar stor roll för pensionen inte minst), hur tjänstepensionen påverkas – och ger en MASSA annan matnyttig info.

Guiderna tipsar om hur ledigheten kan delas upp för att maximera både dagar och ersättning – och ger till och med diskreta knuffar till föräldern som tänker vara hemma minst om att det kan vara rimligt att de då överför pensionspoäng till den som stannar hemma längre. Att under flera år vara borta från arbetsmarknaden och efter det kanske också gå ner i arbetstid, betyder otroligt mycket för den framtida pensionen.

Men inte heller alla dessa guider räcker. Inte i en enda av dem och inte heller i Försäkringskassans räknesnurra – framgår vad som händer efter att ersättningen kalkylerats hos kassan.

Skatten.

Nej, då pratar vi inte om hur kommunalskatten är olika beroende på var i landet du bor så att en föräldraledig med maxersättningen från föräldraförsäkringen bosatt lågskattekommun i Stockholm får behålla otroliga 1600 kronor mer i månaden än en föräldraledig i Dorotea med landets högsta kommunalskatt.

Det vore illa nog.

Nej, det handlar om den lilla, glömda detaljen om jobbskatteavdraget. Avdraget du får om du jobbar – men inte om du är hemma med barn.

Tillbaka till medianinkomstföräldern med 23 000 kronor i månadsinkomst innan de gick på föräldraledighet. När hen jobbade stod det nästan precis 18 000 kronor på lönebeskedet (här utgår vi för enkelhetens skull ifrån en kommunalskatt som motsvarar rikssnittet). Jobbskatteavdraget motsvarade då en skatterabatt på närmare 1950 kronor i månaden.

På beskedet från Försäkringskassan när samma person får sin föräldrapenning utbetald kommer det att stå knappt 12 600 kronor på slutraden när skatten är dragen. Noll kronor har dragits bort i jobbskatteavdrag.

En föräldraledig tappar alltså inte bara först nästan en fjärdedel av lönen brutto på att vara hemma med barn istället för att jobba. Hon – för ska vi tala klarspråk är det ju mamman som fortfarande tar ut långt mer än två av tre lediga dagar – blir därefter ordentligt blåst på skatten.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.