Nästa Zlatan spelar Fortnite

Ledare
PUBLICERAD:
Datorspelande är numera ett riktigt jobb som vissa stjärnor kan tjäna miljoner på redan i tonåren.
Foto: Gorm, Kallestad
Vad är ett ”riktigt jobb” om tio år? Framtidens arbetsmarknad är svår att förutspå.

”Vartannat jobb försvinner inom 20 år”, konstaterades i en rapport 2014. Den ökade automatiseringen av jobb, menade då Stiftelsen för strategisk forskning, innebär att massor med jobb som i dag utförs av människor kommer att göras av robotar.

Enkla, manuella jobb automatiseras medan datorer tar över kvalificerade arbetsuppgifter. Hälften av alla yrken borta innan 2034!

I dag har en hel del redan hänt på båda fronter på ett sätt vi förmodligen inte ens kunnat ana för fem år sedan. Alltfler sköter numera skanning och betalning av varor i matbutiken helt utan inblandning av personal. Samtidigt fjärrstyrs numera flygtrafiken på flera regionala flygplatser från andra delar av landet.

”Yrken som kräver fingerfärdighet, originalitet, konstnärlighet, social förmåga, förhandling, förmåga att övertala, och omtanke om andra människor har lägst sannolikhet att ersättas”, noterade rapporten 2014 – och bedömde att jobb som exempelvis präst och speciallärare löpte minst risk att försvinna.

Det är dock knappast dessa yrken som ligger på ungdomarnas lista över drömjobb, men fingerfärdighet och originalitet krävs ju på andra ställen också.

16-åriga Theo från Rönninge kom sexa i VM-finalen i Fortnite i New York i helgen och kammade hem motsvarande 6,6 miljoner svenska kronor i prispengar. Vinnaren, en amerikansk 16-åring, fick med sig 28 miljoner kronor hem.

Vet du inte vad vare sig Fortnite eller e-sport är – eller för den delen förstått både hur mycket intresse och pengar detta genererar, är det bara att inse att du förmodligen är för gammal. Precis som undertecknad.

Grejen med spelare som tävlar mot varandra i datorspel är inte ens speciellt ny, men har växt i skymundan av vad som fortfarande är den allmänt vedertagna uppfattningen om vad som räknas som sport. Den där sorten som vi menar kräver nån slags fysisk ansträngning eller i brist på ansträngning alla fall en fysisk talang utöver det vanliga.

Men det är bara att inse att det är dags att töja på begreppen. Dags att inse att e-sportens utövare är nästa generations Zlatan och Messi – inte bara stjärnor som barn och ungdomar ser upp till utan också vill bli när de blir stora.

De senaste åren drar finaler i e-sporter som helgens världsmästerskap i Fortnite alltså fler tittare än nästan alla andra sporter. Det är på håret att ens herrarnas fotbolls-VM-final lockar fler. Och precis som när det gäller spelarna tenderar även publiken att vara yngre.

Inför VM tränade Theo från Rönninge 6-7 timmar per dag, berättar han i intervjuer efter tävlingen. En satsning som inte skiljer honom speciellt från en elitidrottare. Men där elitidrottarens fokus hyllas, suckar sannolikt många föräldrar åt ungar som sitter som fastklistrade framför datorn. Och visst är de svårt att kombinera med skolan, medger Theo.

Han skulle kunna sluta och bli proffs och helt försörja sig på att spela spel – eller genom att bli ”youtuber” och lägga upp videoklipp på när han spelar spel och få hundratusentals, kanske miljontals, följare och lukrativa sponsoravtal.

Ja, eller välja någon av de många e-sportutbildningar som numer erbjuds över hela landet, eftersom det 2019 faktiskt är ett livskraftigt yrkesval.

Arbetsmarknaden förändras, sen kan vi ”gamlingar” som inte hänger med muttra bäst vi vill.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.