Förvånas över fördomarna

Insändare
PUBLICERAD:
"Min förhoppning är att kanske några av dem som skrivit kommentarer kan känna igen sig och faktiskt skämmas över att ha låtit sina fördomar få fritt utlopp."
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Angående katten Tommy som plågades till döds i VF 24/7.

Härom dagen såg jag bilderna på den misshandlade och döda katten i Storfors. Det är naturligtvis en fruktansvärd händelse att någon eller några kan göra så mot ett djur. Det som nästan är värre är de kommentarer som skrevs i samband med bilderna. Män och kvinnor öste sin galla över förövarna och övertrumfade varandra med vilket straff som skulle utmätas, dödsstraff genom att skjuta dem eller att de skulle bli behandlade som katten, var det vanligaste.

Dessutom var det väldigt många som "visste" att förövarna var av utländsk härkomst. I utomeuropeiska kulturer är alla djurplågare, eftersom vi i Sverige aldrig har upplevt något sådant tidigare, så de så! Det vill säga att djurplågeri är något "importerat". Jag trodde inte att människor år 2019 var så inskränkta men det är tydligen värre än jag trodde.

Som en liten utvikning i ämnet kan jag berätta en sann historia från min barndom. Vi bodde i en förort till Stockholm och hade en katt. Min mormor kom i konflikt med hyresvärden och det resulterade i att när katten kom in en kväll så var hans morrhår bortklippta. Vid ett senare tillfälle berättade en granne att hyresvärdens tonåriga söner hade jagat katten och försökt att sparka den. Grannen hade ropat från sin balkong och då försvann de båda killarna. Min mormor kontaktade min moster och morbror och bad dem att ta hand om katten eftersom den naturligtvis inte skulle ta smällen för den konflikt som uppstått. Jag tror att det hela polisanmäldes men eftersom detta är ganska länge sedan och att bevisfrågan var svår, så hände det nog inte så mycket.

Min förhoppning är att kanske några av dem som skrivit kommentarer kan känna igen sig och faktiskt skämmas över att ha låtit sina fördomar få fritt utlopp. Att plåga djur är inte bundet till någon speciell kultur utan är mer bundet till person eftersom det påvisar en sorts mental störning. Det förekommer i alla länder, även i Sverige, men antagligen känns det skönt att kunna härleda problemet till något som kommer utifrån, och därmed kunna upprätthålla bilden av Sverige som paradiset på jorden.

Det vill säga den Bullerby-värld som många enligt egen utsago tydligen har växt upp i.

Susanne Eriksson al Arifi

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.