Dags för gubben gå i simskola

Ledare
PUBLICERAD:
Män är överrepresenterade i drunkningsstatistiken. Alkohol är ofta inblandat, i kombination med bristande simkunskaper och utebliven flytväst.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sommar, sol och svalkande bad. I fjol uppmättes oroväckande många fall av drunkningsolyckor. Varje person som förolyckas är en tragedi, extra känsligt är det när barn drabbas. Den största gruppen som råkar illa ut är däremot män och drygt hälften har alkohol i blodet. Alkohol i kombination med bristande simkunskaper och bad är en dålig kombination.

Sommar, semester och varma dagar är för många detsamma som att packa sitt pick och pack och dra till stranden. Christina Sandin, simkunnighetsansvarig på Svenska simförbundet, var tidigare i sommar gäst i SVT:s morgonprogram och berättade om simkunnighet och vattensäkerhet.

Ett av tipsen hon gav var att undvika olika typer av flytredskap, det ger barnen en falsk känsla av säkerhet. Det andra var att hela tiden träna sina simkunskaper, som att doppa huvudet under vattnet, bubbla, hoppa från kanten, med mera. Simkunnighet är en färskvara!

Beviset på att man är simkunnig är att man ska kunna falla i vattnet, komma upp över ytan och sedan simma 50 meter ryggsim och 150 meter bröstsim. Det är även ett av kriterierna för att klara betygen i idrott i årskurs sex. Alldeles för sent, menar simförbundet och livräddningsförbundet.

Börja så tidigt som möjligt, är råden som ges. Ju tidigare barn är trygga med vatten, desto bättre. Att börja redan i fyraårsåldern är en självklarhet, menade Christina Sandin.

De som rent statistiskt tillhör den största gruppen för att förolyckas i vatten är i första hand inte småbarn. Det är män. Det är en grupp som inte anmäler sig till simskola, som inte hoppar från bryggan med jämna mellanrum eller för den delen underhåller sina simkunskaper, som barn och unga gör i större utsträckning.

Det är också en grupp som inte heller alltid stannar i land efter några pilsner eller har sällskap med sig ut i båten. Livräddningssällskapets sammanställning för fjolåret visar att män är kraftigt överrepresenterade i dödsstatistiken.

Trots det är min rädsla för kombinationen ”barn och vatten” större än ”medelålders män och vatten”, även fast statistiken visar att det är mycket farligare för män att vistas nära vatten än barn och unga.

Jag vill hävda att föräldrar med små barn är den lättaste målgruppen att nå ut till med förebyggande åtgärder. Föräldrar överlag är en rätt lätt målgrupp att nå ut till när tipsen handlar om hur man bäst ser till att sina barn överlever.

Nej, däremot är det män som ska kunna ta hand om sig själv som vägrar både nykterhet och flytväst. För barnens del är det vi vuxna som får ansvaret att skriva in barnen på simskola, men vem skriver egentligen in sin svärfar på en två veckors intensivkurs i simning?

Det finns simskola för vuxna, om än på lite för få platser för att man skulle kunna hävda att det är ”för alla”.

Svenska livräddningssällskapet är tydliga med vilka åtgärder som behövs för att förbättra drunkningspreventionen i Sverige. De menar att den kostnad drunkningsolyckor handlar om nådde 2018 2,9 miljarder (utifrån en samhällsekonomisk beräkning att ett liv värderas till 22 miljoner).

Det är klart att olyckor inte bara kan undvikas med informationskampanjer. Med mer riktade medel till att öka simkunnigheten hos den svenska befolkningen får man också snabba resultat. Det såg man inte minst under fyrtiotalet då satsningarna på simkunnighet gjorde att antalet olyckor halverades.

Sedan dess har olyckorna bara blivit färre.

Så skit för guds skull i mobilen när du är på stranden, bada med barnen, hoppa inte i båten eller bada om du har druckit alkohol och tumma inte på användandet av flytväst, så ska vi nog se att vi drar ett stort lass till att minska riskerna vid vattnet i sommar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.