• idag
  8 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Stoppa fifflarna i friskolorna

Ledare
PUBLICERAD:
Skolinspektionen har stängt sex grundskolor för att barnen inte får den utbildning de har rätt till. Samtidigt har ägarna plockat ut miljoner innan skolorna havererat.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Skolinspektionen har stängt sex grundskolor sedan förra sommaren för att barnen inte får den utbildning de har rätt till. Samtidigt har ägarna fått hundratals miljoner kronor för att utbilda eleverna och förbättra skolorna. I två fall har ägarna plockat ut miljoner i vinst innan skolorna brakade ihop.

Det är Dagens Nyheter som har granskat friskolornas verksamhet. Svenska interkulturella skolan i Spånga har fått 110 miljoner kronor från kommunen i skolpeng plus 6,4 miljoner kronor i statsbidrag. Skolan blev av med sina lokaler och gick i konkurs, men innan dess hann ägarna plocka ut 4,2 miljoner kronor i vinst.

Utbetalningar på över en miljon kronor har gjorts till utländska konton. Ägaren är tidigare dömd för grovt skattebrott i skolbolaget, ändå har både kommunen och staten fortsatt betala ut pengar.

Mönstret går igen i de stängda skolorna. Flera ägare och rektorer har bedömts som olämpliga att bedriva skolverksamhet. De har uppvisat stora brister i undervisningen och har haft väldigt få behöriga lärare. De har haft stora ordningsproblem. De har misskött ekonomin och fifflat med glädjebetyg.

Elma School i Rågsved har fått mest pengar under de senaste fem åren. Det är också en av de skolor som har misslyckats med att hjälpa elever i behov av särskilt stöd. Skolan fick extra statligt stöd för att stötta barn i behov av så kallad talsyntes, men ingen lärare klarade av att använda verktyget så barnen blev utan hjälp.

Barnen far illa i friskolornas jakt på vinst. Efter Skolinspektionens stängning får kommunerna ta över ansvaret för eleverna som står utan skola. Det kan ske med kort varsel och frestar naturligtvis på redan välfyllda kommunala skolor.

Kommunen har betalat ut skolpeng till friskolorna utan att veta vilken kvalitet de hade på undervisningen. De kan inte kontrollera hur pengarna används. De får sedan städa upp och ta hand om eleverna när den undermåliga skolan har stängts. Det visar på ett inbyggt systemfel.

Det är vansinne att Sverige som enda land i västvärlden tillåter denna okontrollerade vinstjakt i skolan. Det finns ett starkt folkligt stöd för att begränsa vinsterna i välfärden, men frågan är för tillfället i politisk dvala. Efter att Svenskt näringsliv bjöd Sverigedemokraterna på några middagar så svängde partiet och nu finns ingen majoritet i riksdagen för en vinstbegränsning.

Januariavtalet lade sedan en död hand på regeringen. Centerpartiet och Liberalerna fick igenom punkt 9 i överenskommelsen: "Regeringen kommer inte att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden."

Men kan inte civilminister Ardalan Shekarabi väcka Annie Lööf (C) och Nyamko Sabuni (L) ur den ideologiska slummern? Inte ens den ivrigaste friskoleförespråkaren kan väl gilla hur systemet utnyttjas av oseriösa lycksökare?

Det är barnen som drabbas hårdast av fifflarna i friskolorna. Omsorgen om det uppväxande släktet borde få även borgerliga politiker att tänka om.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.