Sola och Ghostbusters

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
I mitten av 00-talet ville staten gärna få ungdomar att inte knarka.

Och eftersom ungdomar är svåra att prata med lanserade staten en kampanj med ett budskap så enkelt att även en ungdom skulle förstå. “Knark är bajs”.

Ett av problemen var förstås att det inte är sant. Alldeles oavsett ståndpunkt när det gäller narkotikapolitik går det inte ens med lite god vilja att hävda att knark är bajs. Det förstod vilken ungdom som helst. Ett annat, kanske större, problem var att staten framstod som en vuxen som på ett plågsamt vis försökte snacka med kidsen på kidsens vis.

Jag kom att tänka på den där gamla kampanjen häromdagen när jag gick förbi en affisch från kommunen. “Vadå Frihetsgudinnan? Vi har ju Sola!” stod det.

Jag gillar ju Sola. Det är en alldeles utmärkt staty. Däremot är den sannerligen ingen Frihetsgudinna. Den som kommer till Sola och hade hoppats på en Frihetsgudinna skulle bli gruvligt besviken. Ghostbusters har aldrig använt Sola för att bekämpa spöken. Sola har helt enkelt andra kvaliteter.

Kunde Karlstad inte bara nöja sig med det? För den här spelade provinsialismen känns lika äkta som statlig ungdoms-lingo.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.