Asap Rocky är inte problemet

Ledare
PUBLICERAD:
Historien om rapparen ASAP Rocky är smått absurd, men sätter fingret på en öm punkt i det svenska rättssystemet.
Foto: Taylor Jewell
Ett gatuslagsmål en söndagskväll i Stockholms city har på tre veckor utvecklats till en storpolitisk cirkus som involverar USA:s president Donald Trump, Sveriges statsminister Stefan Löfven, det svenska kungahuset, landets samlade juridiska expertis och naturligtvis kriminologen Leif GW Persson. Det har blivit som en absurd rötmånadshistoria, men det finns allvarliga bottnar i den.

Den amerikanska rapparen Rakim Meyers, med artistnamnet Asap Rocky, hade spelat på festivalen Smash och hade sedan en ledig kväll i Stockholm. Han och hans vänner hamnade i en konflikt med några unga män. Slagsmålet som följde filmades och används både för att bevisa artistens skuld och att för att hävda att han är oskyldig.

Anmälan om misshandel räckte för att häkta den kände rapparen. Nu sitter han och två andra amerikanska medborgare sedan drygt tre veckor på Kronobergshäktet. På torsdag måste åklagaren bestämma om de ska släppas fria, omhäktas ännu en gång eller åtalas för misshandel.

Gripandet väckte en våg av rykten. Amerikanska medier hävdade att artisten fick oätlig mat, smutsigt dricksvatten och tvingades sova på en tunn yogamatta. Kriminalvården dementerade och artistens advokat förklarade att han behandlas på ett korrekt sätt.

I helgen ringde Donald Trump till ”Sveriges väldigt begåvade statsminister” Stefan Löfven i 20 minuter för ett ”mycket bra samtal”. Andra artister och presidentens familj hade uppmanat Trump att försöka få Asap Rocky frigiven. Det har en halv miljon som skrivit på namnlistor också försökt.

Kanye West bad Donald Trump försöka få Asap Rocky fri. Trump ringde i helgen därför till Stefan Löfven.
Foto: Manuel Balce Ceneta

Löfvens svar var det enda rätta. Regeringen kan inte påverka rättsprocessen, det svenska rättsväsendet är självständigt. Men USA har inte gett upp. Den tidigare ambassadören skrev till hovet och bad kungen blanda sig i. Vice utrikesministern kom till Stockholm för att tala med UD och justitiedepartementet.

Leif GW Persson var kritisk till häktningen från början. Han talade om en ”overkill” och klagade också på åklagarens Liberaceliknande klädsel, vilket fick Riksåklagaren att i sin tur hävda att Leif GW Persson gick långt över gränsen.

Men häktningen kan på goda grunder ifrågasättas. Det rör sig om misstankar om misshandel i normalgrad, en svensk medborgare skulle knappast bli häktad i tre veckor för en sådan.

Artisten skulle inte kunna påverka förundersökningen om han släpptes fri. Då kunde han i stället fullföljt sin nu inställda Europaturné, han hade varit lätt att följa och flyktrisken minimal och han .

Minst tre veckor i häkte är lång tid för den här sortens brott, och de vore önskvärt om polis och åklagare levde upp till rapparens artistnamn och kom fram till ett beslut: Asap, as soon as possible, så snart som möjligt.

Sverige får kritik för de långa häktningstiderna från internationella kommittéer mot tortyr.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige har fått kritik från både FN:s och Europarådets kommittéer mot tortyr för de långa häktningstiderna. Sverige är ett av få länder som inte har en tidsgräns hur länge en person kan sitta isolerad i häkte. Hårda restriktioner överanvänds och häktena är ofta överfulla.

Förstärkningen av rättskedjan har inte gått hela vägen. Fler poliser är välkomna, men om åklagarna fortfarande är för få dröjer åtalen och om Kriminalvården inte får mer resurser brister kedjan där.

Gripandet av Asap Rocky sätter fingret på en öm punkt i det svenska rättssystemet. En punkt som inte är något att skryta med.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.