Vältra inte över ansvaret

Ledare
PUBLICERAD:
Det är orimligt att rika storstadskommuner vältrar över ansvaret för nyanlända på fattiga glesbygdskommuner. Regeringen och socialminister Lena Hallengren bör ta mer ansvar.
Foto: Jessica Gow/TT
Rika borgerligt styrda kommuner i Stockholmsområdet skriver gärna ut en enkelbiljett till nyanlända när etableringsersättningen upphör efter två år. Det är en upprörande social export av människor som spär på segregationen och ojämlikheten ännu mer.

Tidningen Expressen har på plats i Krylbo och Hagfors sett hur det går till. Staten gav genom bosättningslagen 2015 en ersättning till kommunerna för att ta emot de många nyanlända. Den betalas ut under två år, sedan får kommunerna ta över ansvaret för flyktingarnas integration.

I Stockholmsområdet råder akut bostadsbrist. Borgerligt styrda kommuner har sålt ut sina allmännyttiga hyreslägenheter, som ombildats till bostadsrätter. Under åtta år sålde till exempel Stockholms stad ut 27 000 lägenheter.

De struntade i allmännyttans krav på att hjälpa grupper med särskilda behov och andra med en svag ställning på bostadsmarknaden. Pengarna fick styra och då finns det inte plats för gamla kåkfarare, missbrukare eller nyanlända.

Glesbygdskommunerna har andra problem. Avfolkning har tömt hyreslängor, som antingen har rivits eller sålts till mer eller mindre oseriösa hyresvärdar.

Kreativa socialtjänster i till exempel Farsta har ”övertalat” asylsökande att ta ett förstahandskontrakt långt bort från Stockholm efter att den statliga ersättningen upphört efter två år.

Det är ett sätt att slippa kostnaderna för att integrera de nyanlända. Ofta sker det i ohelig allians med oseriösa hyresvärdar som ser det som en chans att hyra ut lägenheter ingen annan vill ha.

Muhammad Sawwaf fick kontrakt på en lägenhet i ”Paradiset” i lilla Geijersholm i Hagfors. Men det var långt ifrån ett paradis han kom till. Huset är utdömt av kommunen, miljöskyddsinspektörerna har aldrig sett något värre. ”Paradiset” är ett ruckel i skogen med skadedjur, trasiga fönster och usel värme.

Hagfors kommun har protesterat i ett brev till Farsta stadsdelsförvaltning, men utan resultat. Farsta slapp ett problem, Hagfors fick ta emot det.

Storstadskommunerna behåller gärna de välutbildade invandrarna, de nyanlända analfabeterna vill de skicka ut i skogen. Staten lägger efter två år över ansvaret och kostnaderna på kommunerna, och de rika storstadskommunerna skjuter över det till fattiga avfolkningskommuner som närmar sig konkursläge.

I borgerligt styrda Lidingö får de nyanlända inte stanna efter två år när statens bidrag tar slut. Till P1 Morgon säger kommunalrådet Carl-Johan Schiller (KD) att de arbetar aktivt för att de ska hitta bostad någon annanstans och ”förväntansbilden” är att det ska stå på egna ben efter två år.

Det kan möjligen fungera för en välutbildad syrier, men det är orealistiskt att en somalisk analfabet ska klara sig helt på egen hand efter så kort tid. De behöver mer utbildning och stöd och det är orimligt att det ska falla på kommunerna.

Att de nyanlända hänvisas till urusla bostäder i kommuner med en svag arbetsmarknad och dålig ekonomi gör integrationen svårare. I Filipstad är 80 procent av de nyanlända arbetslösa, trots att kommunen jobbar intensivt för att utbilda och få dem i arbete.

Filipstad och andra kommuner vädjar om statlig hjälp och det måste de få. Socialminister Lena Hallengren har i riksdagen sagt att det inte är godtagbart att enstaka kommuner vältrar över ansvaret på andra. Hon borde ha lagt till staten ska ta mer ansvar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.