Fritt fram för bad igen

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Nu kan man bada vid Mariebergsskogen, Kungsnäs badplats och Duse camping igen.
Foto: Helena Dahlgren
Det är okej att bada vid Mariebergsskogen, Kungsnäs badplats och Duse camping igen. Senaste veckans avrådan från bad har hävts.
– Vi har ingen avrådan för bad på någon badplats nu, säger Claes Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Karlstads kommun.

Lagom till badvädret är tillbaka har avrådan om bad för de drabbade badplatserna hävts. När sommarvärmen väntas vara tillbaka under onsdagen är det tillåtet att bada igen då vattnet återigen är tjänligt.

Avföring från fåglar

Det var under torsdagen förra veckan som Karlstad kommun avrådde från bad efter att provtagning på vattnet visade sig vara otjänligt på grund av bakterier.

– Vad som orsakat det här vet vi inte, troligtvis är det avföringen från fåglar, säger Claes Aronsson.

Redan på måndag morgon fick Kungsnäs badplats grönt ljus för bad. Proverna från den 17 juli visade att vattnet var tjänligt igen. Vid Mariebergsskogen hävdes badförbudet under måndagseftermiddagen.

Ersättningsprov

Under tisdagen kommer ett ersättningsprov att tas vid Kungsnäs badplats och senare under veckan även vid Mariebergsskogen.

– Vi tar alltid ett ersättningsprov inom en vecka, vi vill dubbelkolla att allt är bra, säger Claes Aronsson.

Även vid Duse camping utanför Säffle är avrådan från bad hävt.

– De senaste proverna visade att vattnet är tjänligt igen, säger Gun Kriström, miljöchef Säffle kommun.

Vet ni vad som orsakat det otjänliga vattnet?

– Nej, utredning pågår, säger Gun Kriström.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.