• idag
  5 aug
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Elcykeln är en framgångssaga

Debatt
PUBLICERAD:
"Cykling kan såklart inte ersätta alla dessa resor, men en stor andel av dem - och ibland är cykeln faktiskt både snabbare och smidigare än bilen."
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Regeringens elcykelpremie är avslutad sen en tid tillbaka. Den har verkligen gjort sitt. Fler och fler äger numera en elcykel privat och en begagnatmarknad har vuxit i storlek. I motsats till vad vissa tidigare påstått ser vi också att människor över hela landet tog del av premien.

Naturvårdsverket har kunnat konstatera att varannan resa med en elcykel ersätter en bilresa. Det innebär att elcykeln effektivt bidrar till minskad klimatpåverkan och minskad trängsel på våra gator samt skapar goda hälsoeffekter. Trafikverket har sett att i många tätorter är 80 procent av bilresorna 3–4 kilometer eller kortare. Cykling kan såklart inte ersätta alla dessa resor, men en stor andel av dem - och ibland är cykeln faktiskt både snabbare och smidigare än bilen. Med assisterande elmotor på cykeln är det ännu fler som ser cykelresan som ett bra alternativ, och fler som är beredda att cykla längre sträckor.

Allt fler arbetsgivare erbjuder förmånscyklar till sina anställda. Miljöpartiet har tillsammans med partierna i Värmlandssamverkan (C+L+SiV+M+KD+MP) tagit initiativ till att också Region Värmland ska göra det. Det innebär att personal i Region Värmland förmånligt kan leasa en cykel och att fler därigenom relativt billigt kan få tillgång till en elcykel.

Elcyklarna idag har bättre räckvidd och batterier som laddar snabbare. De är ett välkommet tillskott för många äldre som trivs att cykla, men inte orkar den där jobbiga backen. För arbetstagare som vill spara pengar, få motion eller slippa komma fram till jobbet svettig är det också bra alternativ. För att få lite extra träning är det dessutom bara att stänga av strömmen.

Ett statligt bidrag behöver inte vara permanent. Regeringens initiativ för elcyklar har gjort sitt jobb och nu har det fasats ut. Marknaden har stimulerats och en kritisk massa har upptäckt fördelarna av att äga eller leasa en elcykel. Och ju fler som upptäcker fördelarna med hur enkelt det är att ta sig fram med hjälp av en elcykel, ställer också bilen hemma. Avstånd som tidigare betraktats som jobbiga blir betydligt enklare att motivera.

Det är intressant att notera att det politiska motståndet mot elcyklarna, som ett tag var ganska stort, idag har minskat avsevärt. Vi tror att det beror på att fler har upptäckt fördelarna och sett att den ersätter många korta bilresor. Det är en frihet att susa fram på våra cykelbanor, backen blir enkel och du tar dig fram längre sträckor. Vi önskar er många fina cykelturer i Värmland i sommar, och har du möjlighet så passa gärna på att pröva en elcykel om du inte gjort det förut!

Cecilia Boman Lindström, språkrör MP Värmland

Jesper Johansson, språkrör MP Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.