• idag
  27 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  1 dec
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

SSU: Framtiden är inte röd

Debatt
PUBLICERAD:
"Sammanhållning och gemenskap har fått stå tillbaka till förmån för konkurrens människor emellan", skriver Alexander Paulsson, distriktsordförande SSU Värmland.
Foto: SSU Värmland
Rubriken är dyster - men förmodligen en rättvis beskrivning av det politiska utgångsläget.

Socialdemokraterna fortsätter tappa mark, såväl i Europa som i Sverige. De senaste årens val är exempel där arbetarrörelsen försvagas, såklart med några undantag, även om de dessvärre inte förändrar lägesbilden. Vidare väljer unga Moderaterna framför Socialdemokraterna. Det är i sig inte konstigt, utvecklingen i samhället har gått från att vara kollektiv till individualistisk. Sammanhållning och gemenskap har fått stå tillbaka till förmån för konkurrens människor emellan.

Socialdemokratin behöver ett nytt framtidsprojekt, slagord om att den svenska modellen ska utvecklas räcker inte - det behövs en idé om samhället som når ut till människor. Politiken måste bli mera tydlig och på ett sätt som vanligt folk förstår. Budskapen om jämlikhet, solidaritet och gemenskap är universal för arbetarrörelsen. Men trots detta, tappar Socialdemokraterna mark, tiden när alla var med i paritet, gick i folkets hus och levde i det svenska folkhemmet är förbi. Samhället har ändrats medan Socialdemokraterna trampar i gamla spår, till en allt äldre väljarskara. Samtidigt mister man förtroende hos unga och blir därför inte det framtidsparti man behöver vara. Dyster läsning om man är socialdemokrat, men förmodligen sann.

Vad gäller januariavtalet var det en nödvändighet för att ta ansvar för Sverige, det är naturligt att Socialdemokraterna är en del av det. Men det får inte bli en permanent lösning som ska hålla över tid. Det är viktigt att ha i åtanke, att det låga stödet för socialdemokratin, som fördjupats val efter val, är en bakomliggande faktor till att det idag finns en högermajoritet i riksdagen. Därför måste socialdemokratin utveckla ett nytt idéprogram, med hopp om att kunna lämna ett mittensamarbete. Ambitionen kan inte vara att S, Mp, C och L ska vara ett projekt som ska hålla över tid, det skulle i vart fall stå i kontrast till rörelsens och paritets ideal. Socialdemokratins framtidslöfte måste vara att helhjärtat stå för socialdemokratins politik och göra allt man kan för att starkt kunna gå till val i framtiden med en röd agenda. Alternativet är att tappa fler och fler väljare, så till den milda grad att man framöver riskerar att inte lägre vara Sveriges statsbärande parti.

SSU är övertygade om att lösningarna finns inom arbetarrörelsen. Även om bilden är dyster måste vår bestämda övertygelse vara att förmå ställa om utgångsläget, så att de jämlika, relevanta och framtidsbyggande idéer vi tror på åter vinner mark. Socialdemokratins ideologi är det inget fel på, men dit behöver vi åter hitta tillbaka. Såväl arbetarrörelsens bildningsförbund ABF, som sidoorganisationer kan tillsammans med moderpartiet arbeta fram ett nytt samhällsprojekt, en ny modell för framtiden. För SSU är det en självklarhet att Socialdemokraterna ska återfå förtroende bland väljarna, men då behövs en nytändning fullt ut. Förvisso är det bra att Löfven undviker Almedalen och istället träffar väljare ute i landet. Men det behövs mer, att förmå nå ut med partiets politiska budskap kan räcka långt - socialdemokraternas politik är bra, även om den såklart måste utvecklas och i somliga fall bli än mer rödare, inte minst på miljöområdet.

I sommar hålls SSU:s förbundskongress i Karlstad. Där kommer 249 unga socialdemokrater besluta om dels framtidens politik och dels framtidtidens arbetarrörelse, som vi tror är nödvändiga såväl för Sverige som för Socialdemokraterna. Därefter har moderpartiet en viktig uppgift att våga anamma SSU:s förslag, för att bli mer modern och kunna locka ungdomar i Sverige. Det är helt essentiellt för rörelsens överlevnad. Lyckas vi med det kan vi åter bli framtidspartiet Socialdemokraterna - annars är framtiden inte röd.

Alexander Paulsson

Distriktsordförande SSU Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.