• idag
  12 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  27°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Det vore bra om folk inte var idioter

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det vore bra om folk inte var rasister. Men om de är det så är det rimligtvis deras ensak. Så länge man inte skadar eller hotar någon annan.

Ungefär så resonerar Peter Sundin på Agera Värmland i gårdagens VF med anledning av förslaget på att förbjuda rasistiska organisationer. Ett i högsta grad logiskt resonemang, eftersom vi bor i en demokrati med åsiktsfrihet.

Skulle de rasistiska tendenserna däremot övergå i samhällsomstörtande verksamhet, våld, hot eller hets hamnar saken i en annan dager. Då finns det lagar som tacksamt nog kickar in och ser till att rasisten inte kan agera ut sina märkliga föreställningar utan påföljder.

Precis på det kloka viset skulle jag önska att man kunde diskutera mångkultur i Sverige, istället för att hemfalla åt mindre genomtänkta utspel om hur man ska hälsa på varandra eller luddiga formuleringar om svenska värderingar.

För åsikter får man ju ha och i princip får man väl leva sitt liv precis hur man vill så länge det inte skadar någon. Man måste inte vara en liberalt upplyst feminist, men man kan inte ägna sig åt könsstympning, hedersförtryck eller andra idiotiska grejer utan att riskera fängelse. Svårare än så borde det inte vara.

Kan man sedan på sikt få folk att sluta vara idioter så vore det såklart bra. Men dit är det nog en bra bit kvar dessvärre.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.