• lördag
  4 juli
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 juli
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 juli
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Inför statlig rättshjälp

Insändare
PUBLICERAD:
"Att projektet kommer att påverka naturlivet i närheten är odiskutabelt."
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Ganska ofta läser vi om vissa planerade byggprojekt som exempelvis vindkraftverk som planerat att byggas helt utan hänsyn till omgivningen eller boende i berört område.

I Värmland har vi nu några sådana fall varav ett i Stömne inom Arvika kommun och ytterligare ett öster om Sysslebäck. Jag tillhörde en gång dem som var positiv till nämnda energiproduktion om den skapades som en lokal inkomstresurs via ett lokalt energibolag. Men så blev det inte. Andra ekonomiska intressen hr tagit över av orsak som det sägs vara att vi måste trygga år energiproduktion. Fast under den senaste tiden har vi fått veta att energiproduktionen vid vindkraft redan är större än den vi får av vattenkraft. Samt att vi från Sverige säljer elenergi till andra länder, Men visst blir det vid en avveckling av kärnkraften större behov av annan elproduktion. Men det beror på vad för slags regeringar det blir i framtiden. Några av partierna som konkurrerar om den framtida regeringsmakten tycker att kärnkraftverken skall få vara kvar och moderniseras. Så det beror helt på vilken politisk makt vi får framöver.

Men vad nu gäller Värmland så har bolaget som äger marken för de planerade vindkraftverken i Stömne kommit överens med vindkraftsbolaget om så att det skall bli byggnation där. Bolagen i fråga kanske ingår i det "korsvisa ägandet" som C.H. Hermansson i VPK en gång skrev en bok om. Att projektet kommer att påverka naturlivet i närheten är odiskutabelt. Arvika, Säffle och Årjängs kommuner har lyckats få ett naturskyddsreservat i närheten dit många besökande lockas. Även lokalbefolkningen nyttjar och värdesätter detta för sin egen del. Men går det att stoppa eller minska projektet. Arvika kommun kan lägga fram ett veto grundat på just sådant som jag nämnt. Men om man kommer att göra det är inte säkert. Kommunala tjänstemän och politiskt valda kommer att lägga sina pannor i djupa veck och vara hårt beaktande till det framtida energibehovet. Ja, vad gör då allmänheten och de boende eller de som vill ha kvar jakt och fritidsintressena sina inom närområdet. Jo, de kan överklaga med hjälp av jurist. Men är de försäkrade för sådant. Eller kan de kanske räkna med stora egna kostnader om de skall tvista mot bjässarna i bolagen eller med kommunen. De kanske inte törs ta den ekonomiska risken även om det sker i allmänhetens intresse. Därför finns det behov av att statligt rättshjälpskydd för allmänheten vid sådana här tillfällen. Detta har jag ombett riksdagsledamoten Mikael Dahlkvist att ta upp med sitt parti samt lägga fram en motion om i riksdagen med krav om en snabb hantering. Det skulle jag själv ha gjort om det hade varit aktuellt under min riksdagstid. Men då hade vi istället kampen om att freda Strängsforsen i norra Klarälvdalen för utbyggnad av. Och de lyckades med en f.d. landshövdings hjälp.

Men vi får avvakta och se vad som händer med detta. Men kraven på en statlig rättshjälp är rimlig. Som det heter på politikerspråk.

Sune Johansson

En föredetting (S)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.