• idag
  21 sep
  15°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Moderatledaren mer demagog än retoriker

Insändare
PUBLICERAD:
Ulf Kristersson (M).
Foto: Henrik Montgomery/TT
Vad är Ulf Kristersson skicklig på?

Enligt en "förståsigpåare" i TV-medier, det kan ha varit Mats Knutson, är han en skicklig retoriker. Kommentaren kom i samband med moderatledarens tal i Almedalen. Talet byggde på att partiet skulle ställa skarpare krav på invandrares kunskaper i det svenska språket. Dessa brister skulle åtgärdas med moderaternas fem krav. De var naturligtvis riktade mot invandrarna. Jag hävdar att Kristersson är mer demagog än retoriker.

Aristoteles som beskrev retoriken som "konsten att vad det än gäller finna det som är bäst ägnat att övertyga". Som pensionerad lärare lät jag mig inte övertygas. Talet visar på bristande kunskapssyn och insikter om språkinlärning. Likt nydemokraterna Bert Karlsson och Wachtmeister raljerade han om att "rätten till hemspråk varit starkare än skyldigheten att lära sig svenska". Han kopplar också rätten till uppehållstillstånd som resultat av ett språktest istället för skyddsbehov. Hur ska vi göra med de "etniska svenskar" som inte skulle klara ett sådant test? Ska de utvisas?

Moderaternas språkpaket antyder också att gängkriminalitet, hedersvåld och bidragsberoende beror på bristande kunskaper i svenska. Rätten till tolkstöd ska också inskränkas, Nej, moderatledaren Kristersson uppfyller alla kriterier för en fulländad demagog. Enligt nationalencyklopedin är det en "debattör med skrupelfria och cyniska metoder, som tar lätt på sanningen och utnyttjar människors fördomar för sina syften".

I sitt tal radar han upp det ena påståendet efter det andra utan faktaunderlag. Utifrån sina ogrundade påståenden bygger han på talet med fördomar och utstuderad gestik.

Hans Skagerlind

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.