• idag
  1 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   11 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ransäter går före Almedalen för Löfven

Ledare
PUBLICERAD:
Statsminister Stefan Löfven (S) valde dragspelsstämman i Ransäter i stället för Almedalsveckan i Visby.
Foto: Pontus Lundahl/TT
En timme innan nyvalda partiledaren Nyamko Sabuni (L) debuterade i Almedalen klev statsminister Stefan Löfven (S) upp på trappan framför Erlandergården i Ransäter. För andra gången har han valt bort Almedalsveckan och det gör han alldeles rätt i.

S-ledarens planerade Sverigeturné fick ändras i sista stund. I Ullared väntade shopparna på Gekås förgäves på ett statsministerbesök i måndags. Löfven satt fast i de utdragna förhandlingarna i Bryssel för att utse de nya toppnamnen i EU. Tidsplanen sprack, men Ullaredsborna fick ändå möta Löfven på torsdagen.

Löfven kom direkt från Bryssel till Grums och mötte arbetarna vid den nya CLT-fabriken vid Gruvöns sågverk. Han fortsatte till vackra Sliperiet i Borgvik, där Oscar Magnusson och paret Junior och Lars Lerin mötte upp.

Bussresan gick sedan till Munkfors. Löfven missade två straffar på Munkfors Arena när han hälsade på ungarna i fotbollsskolan. Det blev ett besök på Björkdungens äldreboende innan han småpratande genade genom dragspelsstämmans husvagnsparkering i Ransäter för att ta sig fram till Tage Erlanders barndomshem strax intill kyrkan.

Arbetarekommunens ordförande Pia Falk hälsade honom välkommen till Sveriges rödaste kommun. Sossarna fick 63 procent i kommunvalet i Munkfors. I Grums fick Löfvens parti 56 procent av röster (näst högst i landet).

Löfven besökte Erlandergården för sex år sedan. Nu läser han Dick Harrisons biografi ”Jag har ingen vilja till makt” om Sveriges längste statsminister. Erlander plågades till skillnad mot dagens uppumpade politiker ständigt av dåligt självförtroende, påminde Löfven om i sitt tal.

Men Erlander hade en stark och positiv tro på människors förmåga att forma sin egen framtid och ett starkt samhälle. Samma tro bär Löfven, och hans eget liv är ett bevis på att det är möjligt. En svetsare kan bli landets statsminister.

Löfven är på strålande humör och varför skulle han inte vara det? Han är på resa i ett sommarfagert land och träffar jobbare och semesterlediga. Han får svara på kloka och roliga frågor.

I Ransäter inledde Isidor, 9 år, frågestunden: Vad tycker du om klimatet?Sedan följde frågor om bensinpriset, fotbolls-VM, arbetsrätten, näthatet och det kommunala utjämningssystemet. Plus en hel del annat. Löfven svarade lugnt och med glimten i ögat. Han syntes att han trivs bättre i Ransäter än i Almedalen.

Almedalen har blivit mer och mer ett exkluderande och dyrt elitprojekt för ett fåtal utvalda. Det är fortfarande en högtidsvecka för demokratisk debatt, men det har med tiden blivit fler varumärkesbyggande företag och färre ideella fältbiologer i trängseln i Visby. Nazisternas närvaro har också sänkt evenemanget.

Intresset börjar dala och det är inte fel. Målet för arrangerande Region Gotland borde inte vara att hyra ut så mycket mark som möjligt till högsta möjliga pris, men det är så det ser ut i dag. Om priset inte motsvarar värdet kommer ännu fler att avstå.

Stefan Löfven gör rätt som väljer bort roséminglet och tv-kamerorna i Visby. Han får mer ut av att resa runt i landet och prata med hallänningar, östgötar, värmlänningar och skaraborgare. Det får folket också.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.