"Kristinehamns kommun, vakna!"

Debatt
PUBLICERAD:
"Kasta inte bort det som Andreas Brändström har byggt upp", uppmanar Marc Broos i sitt debattinlägg angående kulturförvaltningens beslut.
Foto: HP Skoglund
Konstnären Marc Broos riktar kritik mot att Andreas Brändströms tjänst som museichef dras in.

Sitter på bussen mot Arlanda. Strax väntar Berlin, denna kreativa stad med dess vitala konstliv.

Kristinehamns kommun vill spara. Att spara är för mig förknippat med något positivt. Att ha pengar längre fram eller till en bostad eller som reserv.

Vad Kristinehamns kommun vill göra är inte att spara men göra sig av med någonting som är livsviktigt.

Den välbehövliga näringen som Andreas Brändströms verksamhet på Kristinehamns konstmuseum förser oss med är en lönsam verksamhet.

Den verksamheten som museet bedriver är inte beroende av bidrag men av värdefull och välanvänd investering. Investering i mänskligt kapital.

Denna kreativa verksamhet på hög konstnärlig nivå är lönsamt för vårt välbefinnande för vår egen kreativitet . Kreativitet som smittar av sig. Detta är välkänt. Det är bara att läsa professor Richard Floridas böcker om regionernas främsta konkurrens medel, den så kallade "superkreativa klassen".

Det är de så kallade kreativa regioner som är nu och framtiden, som fungerar bäst.

Det är där man vill bo, det är där företagen vill etablera sig.

På samma sätt som vi behöver vatten avlopp och elledningar behöver vi våra ”kranar” för konst, kultur som en självklarhet, men inget ljummet vatten.

Värmland är förknippat med avkoppling och förströelse – tillbakablickande och arvet.

Vad Värmland verkligen behöver är ett så kallat nyskapande, konst på hög konstnärlig nivå, experiment, det avvikande. Allt sådant som är förknippat med storstaden.

Men även vi på landet har en demokratisk rättighet att kunna smaka på allt detta.

Kristinehamns konstmuseums chef, Andreas Brändström, med hans kunskap, förmåga, förtroende och kontakter med ledande konstnärer har skapat ett visitkort som Värmland så väl behöver. Montera inte ner denna verksamhet. Utveckla istället Kristinehamns konstmuseum till ett av Sveriges ledande, tongivande museer som det är på god väg att bli med tanke på tongivande medias intresse och bevakning av museet.

Att spara är att investera. Det lönar sig.

Kristinehamns kommun, vakna!

Gå och se sommarutställningen "I Woke Upp Like This" med Cajsa von Zeipel och Annika von Hausswolff. Vakna och var vaksam. Kasta inte bort det som Andreas Brändström har byggt upp. Var rädd om er kompetenta museichef. Var stolt över vad kommunen kan och har åstadkommit.

Marc Broos

F.d. chef för Alma Löv Museum

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.