• idag
  14 juli
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.9 mm
 • onsdag
  15 juli
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  16 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ebba öppnade pärleporten för Jimmie

Ledare
PUBLICERAD:
Inte oväntat var det KD-ledaren Ebba Busch Thor som bröt Jimmie Åkessons isolering med en ”trevlig” lunch. Hon har flyttat partiet rejält åt höger.
Foto: Anders Wiklund/TT
Det blev inte oväntat Ebba Busch Thor som öppnade pärleporten för Jimmie Åkesson. Den ”trevliga” lunchen i Stockholm är första gången som en svensk partiledare möter Sverigedemokraternas ledning för att diskutera ett sakpolitiskt samarbete.

Åkesson jublar, han tar ett viktigt steg mot sin våta dröm om ett högerkonservativt himmelrike och Busch Thor kliver längst ut på högerkanten.

Det är längtan efter makten som blev för stark för Ebba Busch Thor. Med Åkesson som kompanjon kommer den lite närmare. Men i valrörelsen var hon tydlig med att ett samarbete med SD var uteslutet. I en intervju i GP såg hon det som orimligt ens om 20 år, nu dröjde det bara tio månader innan hon ändrade sig.

I DN underkände hon i augusti Sverigedemokraternas människosyn: ”Om man säger sig stå upp för människovärdet, alla människors lika värde, då måste man också klara av att få det att genomsyra allt man gör. Både i politik och i företrädare. Där är man inte i dag. Jag ser inte hur de ska kunna ta sig dit. Det ligger på dem. Det ligger inte på mig.”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kom ett steg närmare sitt högerkonservativa himmelrike efter lunchen med Ebba Busch Thor.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Men Sverigedemokraterna har inte rört sig en millimeter sedan valet. De är fortfarande fixerade vid invandringen, de vill i praktiken stänga landets gränser. Åkesson har utmålat muslimerna som det största hotet mot Sverige och partiet har fortfarande kvar sina rötter i vit makt-rörelsen och nazismen.

Nej, det är KD som har förflyttat sig under Ebba Busch Thors ledarskap. Tonläget är högt, men frågan är hur ett samarbete med SD kring migration går ihop med KD:s vision om ett friare och varmare samhälle där ingen ska hållas tillbaka och ingen ska lämnas efter.

Eller hur går det ihop med den kristna människosyn och värdegrund som partiet säger sig stå för? Livets ord-fostrade Ebba Busch Thor har inget problem med att bryta mot budordet om att inte ljuga. Har hon dessutom glömt bort Bibelns ord om att Jesus älskar alla barn eller talet om att här är ingen längre ju­de el­ler grek, slav el­ler fri, man el­ler kvinna?

Är Kristdemokraterna på väg att bli som den amerikanska kristna högern och teapartyrörelsen, där abortmotstånd och homofobi är bärande delar? Där har de åtminstone en del gemensamt med SD, som inte heller gillar Pridefestivaler. Det borde dock finnas en mer tolerant och liberal gren kvar i KD, även om den just nu inte syns och hörs särskilt mycket.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf tar avstånd från KD-SD-lunchen.
Foto: Christine Olsson/TT

Den historiska lunchen som bröt SD:s isolering skjuter definitivt den gamla alliansen i sank. Centerledaren Annie Lööf tar tack och lov avstånd från mötet mellan Åkesson och Busch Thor.

"Jag beklagar att KD tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor. Det är inte en väg vi vill gå. Det finns stora möjligheter att finna bra lösningar för sjukvård, migration och energi utan att ge makt till ett främlingsfientligt parti som SD", skriver Lööf på Twitter.

Moderatledaren Ulf Kristersson har redan visat att han är beredd att regera med stöd av SD. Den stora frågan blir nu hur Liberalernas nyvalda ordförande Nyamko Sabuni till slut landar i synen på SD.

Hon säger att Ebba Busch Thor får äta lunch med vem hon vill, och att Liberalerna inte ska förhandla med SD eller bilda regering med hjälp av det främlingsfientliga partiet. Hon håller just nu fast vid januariavtalet, men har tidigare svajat om relationen till SD och synen på mångkulturen. Vi lär få vänta ett tag och se vilken väg Sabuni och L tar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.