• idag
  15 aug
  23°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  18 aug
  27°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  19 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

En skog fri från kalhyggen

Insändare
PUBLICERAD:
"Så om Anders Bengtsson värnar om miljön och klimatet borde första steget vara att ändra till ett hyggesfritt skogsbruk där skogen kan finns kvar och inte bli virkesåker."
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Replik till Anders Bengtsson, Mellanskog, i VF den 29 juni.

Läser man Anders Bengtssons replik till "Arg och sorgsen tant" blir det tydligt hur hotad den svenska skogens liv är av skogsbruket. Maskiner ska skörda även när det är som mest liv i skogen och anledningen är att maskinerna är för dyra för att stå stilla. Ekonomi går alltså före liv. Att skogen sedan efter skövling planteras i raka livsfattiga rader bekymrar inte heller Bengtsson. Att hävda att man värnar om miljö blir provocerande då det orsakar förödande konsekvenser för växter och djur. Rapporter om livsmiljöer som försvinner och artdöd borde bekymra även representanter för skogsindustrin men tydligen inte. Har sett stora kalhyggen nu i sommar och det som lämnas kvar är några få träd samt några tvåmetersstubbar som kläs med snitslar som det står "Naturvård" på. Det är bra att fossila bränslen och material försvinner men att alternativet ska vara att förstöra skogens liv är ju vansinnigt. Att Brasilien skövlar regnskog kritiseras ofta men att vår egen skog försvinner uppmärksammas inte på samma sätt. Skogsbruket påverkar även det marina livet med stora utsläpp av kväve som följd.

Så om Anders Bengtsson värnar om miljön och klimatet borde första steget vara att ändra till ett hyggesfritt skogsbruk där skogen kan finns kvar och inte bli virkesåker. Finns metoder att bedriva skogsbruk där skogens liv kan bibehållas. Risken är annars att riktig skog blir något människor i framtiden får besöka på museer. Forskning visar även att människor mår bra och kopplar av genom att vistas i skogsmiljöer. Dessutom är naturturism något som är stark på frammarsch.

Vad ska man svara framtidens barn på frågan: Varför gjorde ni ingenting när ni visste vad som pågick?

Fram för en levande värmländsk skog i framtiden där det ryms en mångfald av träd, växter, djur och "Glada lyckliga tanter". Kalhyggesbruket måste få ett slut. Leve mångfalden i skogen!

Pachamama

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.