• idag
  26 maj
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Räcker vår gemensamma kaka?

Debatt
PUBLICERAD:
"För det fjärde behöver vi resonera om skattenivåer. Miljöpartiet i Karlstad drev i valrörelsen att vi borde höja skatten 50 öre och lägga det på skolan."
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Det har gått några veckor sedan Karlstads fullmäktige antog en budget för 2020.

Av Karlstadsbornas dryga fem miljarder kronor går nästan allt (85 procent) till vård, skola och omsorg. Vi prioriterar ansvarsfullt och med hållbarhet i centrum. Men det finns stora frågetecken som reser sig inför framtiden.

I många år har vi lagt mer och mer på skola, äldrevård och på att ta hand om unga som far illa. Ändå räcker inte pengarna. Glädjande nog blir allt fler äldre, men detta ger naturligtvis också en kostnad. Men narkotika, fler med psykosociala bekymmer och bristande språkkunskaper oroar oss kommunpolitiker.

Stora kostnader för infrastruktur, kollektivtrafik och migration lämpas dessutom från statligt håll över på oss i kommunerna. Vår södra grannkommun Hammarö är en av flera kommuner som ser sig tvungna att höja skatten.

Vi behöver helt enkelt resonera om hur vi får god ekonomi i kommunerna framöver.

För det första. Kommunernas ekonomi är helt beroende av skatt på arbete. Det känns osäkert. Riksdagsbeslut om avdragsregler kan snabbt minska skatteunderlaget. Vilka andra skattebaser skulle kommunerna kunna få del av. Fastighetsskatt? Skatt från vind- och vattenkraftverk? Kan delar av momsen gå till kommunerna? Då kan vi ta bort det myller av villkorade, ofta tillfälliga bidrag som kostar multum att administrera.

För det andra behöver vi titta på oss i kommunen och se om vi använder pengarna rätt. Hur effektiva är vi? Finns onödig byråkrati? Måste projekt bli vanlig verksamhet? Måste allt dokumenteras i oändlighet eller kan vi lita på varandra? Lärare behöver mer tid för elever och socionomer till att möta människor.

För det tredje behöver vi samtala om våra förväntningar. Som förtroendevalda möter vi ständigt föreningar, företag och enskilda som lobbar för mer pengar till något i deras närhet. Kraven ökar på mer pengar till allt från vägar, vård, idrott, drogförebyggande, företagskluster och kultur. Ska kommunen vara med överallt? Kan föreningar, organisationer och var och en av oss göra lite mer utan skattepengar?

För det fjärde behöver vi resonera om skattenivåer. Miljöpartiet i Karlstad drev i valrörelsen att vi borde höja skatten 50 öre och lägga det på skolan. En skatteväxling kan vara en lösning – mindre till staten, mer till kommunerna.

För det femte. Vi behöver också ställa krav på varandra som medborgare. Sluta släng skräp som kommunen ska samla upp. Ge dig tid att prata med några du tror behöver en kompis. Och se till att vi är varsamma med hus, lekplatser, gatlyktor och annat vi äger tillsammans. De är ingen annans grejer. De är våra.

Vi behöver lyfta oss ur vardagen i verksamheterna och ha ett seriöst, öppet samtal om vår gemensamma ekonomi, så att kakan räcker till alla som behöver en bit av den. Vi ser gärna att fler deltar i samtalet, här i det offentliga rummet och runt fikaborden.

Per-Inge Liden, språkrör, MP Karlstad

Birgitta Kahn, ledamot i Barn- och ungdomsnämnden, MP Karlstad

Ulrik Scheller, ledamot i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, MP Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.