The Black Keys - Ett hejdundrande rockalbum

Skivor
PUBLICERAD:
The Black Keys.
Foto: Pressbild
“Som vanligt låter det betydligt mer om The Black Keys än vad duoformatet innebär.”

Rock

The Black Keys

Let’s Rock
(Nonesuch/Warner)

Efter en utmattande turné i samband med 2014 års album "Turn Blue" bestämde sig The Black Keys – Dan Auerbach, gitarr, Patrick Carney, trummor – för att ta en paus från varandra.

Den varade till hösten 2018, då duon gick in i studion på nytt. I en intervju i engelska Uncut konstaterar Patrick Carney att allting stämde direkt, som om de bara varit från varandra i fem dagar.

Som lyssnare måste jag tyvärr erkänna att de fem årens bortavaro gjort att "Turn Blue" försvunnit nästan helt ur mitt minne, utom känslan av att det stundtals var ett lite småflummigt äventyr, liksom 2011 års "El Camino".

En känsla som visar sig inte ha det minsta att göra med "Let’s Rock", som istället är en hejdundrande elektrisk gitarrfest, byggd på fundament från 1970-talets klassiker, men uppdaterad för nutida bruk och utan möjlighet för gamla ikoner att hävda att Auerbach stulit något.

Och som vanligt låter det betydligt mer om The Black Keys än vad duoformatet innebär. Men det är gitarrerna och trummorna som står i frontlinjen, även om Auerbach ibland lägger på såväl sitar som synth och diskreta bakgrundskörer i kombination med ett allmänt fuzzande som får nackhåren att stå rakt ut på lyssnaren.

Men det läckraste är förstås att det inte finns något utrymme för småputtrig styrfart i låtar som aldrig vill ta slut. Här finns istället ett dussin rocklåtar som The Black Keys verkar närmast feberaktigt angelägna om att deras publik ska få sig till livs utan onödigt flummande, därför rör sig de flesta spåren i två- treminutersformatet.

Som om inte det vore nog så sjunger dessutom Dan Auerbach som om han vore en popstjärna av klassiskt snitt i låtar av den sort som man trott att alla numera glömt bort hur det går till att göra.

The Black Keys kan. Risken för ännu en utmattande världsturné är uppenbar.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.