Minnesstund efter mordet i Kil

Brott & blåljus | Kilsmordet
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En äldre kvinna misstänks ha mördats i sitt eget hem. Nu kommer Närhetens kyrka i Kil att hålla extra öppet under fredagen för att hjälpa personer som vill prata, tända ett ljus eller behöver stöd.
Foto: Bilden är ett montage.
En 19-årig man begärdes under fredagen häktad, misstänkt på sannolika skäl för mord på en kvinna i 70-årsåldern.
Några timmar senare höll Närhetens kyrka i Kil extra öppet för sörjande, stöttning och andakt.
– Hon var en mycket vänlig själ, säger kyrkoherden Olaf Traulsen om kvinnan.

Det var under onsdagskvällen som polisen fann en kvinna i 70-årsåldern död i sitt hem, misstänkt bragd om livet. En 19-årig man greps strax efter klockan 01 på torsdagsnatten och anhölls knappt tre timmar senare. Han förhördes under fredagen och begärdes därefter häktad.

– På sannolika skäl misstänkt för mord, säger åklagaren Cecilia Aronsson som även bekräftar uppgifterna om att det var mannen själv som larmade.

– Ja, det stämmer. Det är han som ringer SOS, 112, och säger att någonting har hänt så det är så det kommer till polisens kännedom.

Polisen har även tidigare bekräftat att den unge mannen och mordoffret kände varandra och var även medlemmar i samma förening i Värmland. Nu fortsätter dock utredningen för att få mer klarhet i vad som egentligen skedde under onsdagskvällen.

Samtidigt försöker själva samhället i Kil att hantera sorgen så gott de kan. På initiativ av kyrkoherden Olaf Traulsen höll Närhetens kyrka öppet under eftermiddagen där det fanns möjlighet till ljuständning, musik och plats för att sörja.

Stöd eller prat

Kyrkan hade även sett till så det fanns personal på plats för de som ville ha stöd eller bara prata.

– Det fanns möjlighet att prata med en präst eller diakon om sin sorg, säger Olaf Traulsen som var bekant med kvinnan.

– Hon var en mycket vänlig själ, säger han.

Kyrkan var nästan fullsatt under minnesstunden där många tände ett ljus eller skrev några rader i en minnesbok.

Kommunfullmäktiges ordförande Rita Gunnarsson och kommunalråden Anders Johansson och Georg Forsberg representerade Kils kommun.

– I dag visar vi respekt för det som har hänt. Det känns väldigt bra att så många människor kom hit till minnesstunden. Det är en styrka, säger Anders Johansson som visste vem kvinnan var.

– Jag kände till henne från skolans värld. Vi hälsade och pratade med varandra, men vi kände inte varandra personligen, säger han.

Under fredagen hade kommunledningen ett möte där man tog upp den senaste tidens händelser i Kil. I maj inträffade ett bråk kring en epa-traktor som fick uppmärksamhet i sociala medier. För några veckor skedde dessutom en misshandel på en parkeringsplats som också renderade uppmärksamhet.

– I vår värld ser vi inget samband mellan de här tre händelserna, men jag förstår att det skapar oro i kommunen, säger Anders Johansson.

Han stryker under på att Kil är en trygg kommun.

– Så är det i vår bild och enligt statistiken är det bara Hammarö som är tryggare i Värmland. Vi har ett otroligt bra föreningsliv i Kil där många ideella krafter gör mycket gott för kommunens invånare. Föreningarna och kyrkan gör ett fantastiskt arbete för att alla ska känna sig inkluderade.

Det arbetet kommer att fortsätta. Även kommunen gör sitt betonar Anders Johansson.

– Vi jobbar på med det vi alltid har gjort. Vi anordnar till exempel sommaraktiviteter för barn och ungdomar. I augusti kommer Kil hela veckan, säger han.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.