Hoppa till huvudinnehållet

Leskinen till Färjestad – med fransk hjälp

Publicerad:
Reporter Johan Hedlund
Johan Hedlund
johan.hedlund@vf.se
Ville Leskinen, i mitten, är klar för Färjestad. Den finske poängsprutan har skrivit ett tvåårskontrakt.
Ville Leskinen, i mitten, är klar för Färjestad. Den finske poängsprutan har skrivit ett tvåårskontrakt. Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT

Ville Leskinen, 25, hade anbud från både NHL och KHL men valde att skriva på ett tvåårskontrakt med Färjestad.

Delvis tack vare fransk hjälp.

– Jag tror att jag kan ta nästa steg i Sverige, säger poängsprutan till VF-sporten.

Finsk forward på FBK:s radar

Ville Leskinen ryktades till NHL redan förra sommaren efter att han hade svarat för 45 (23+22) poäng på 49 grundseriematcher och 11 (1+10) poäng på 17 slutspelsmatcher i Kärpät.

Men då blev flytten aldrig av.

I år förnyades uppgifterna om NHL-intresse efter att 25-åringen gjort en ännu starkare säsong i Liiga med Uleåborgslaget. Han stannade på imponerande 57 (29+28) poäng på 58 grundseriematcher och följde upp det med 15 (7+8) poäng på 17 slutspelsmatcher.

Men till slut blev det inte NHL.

Och inte KHL.

Utan Färjestad och ett rakt tvåårskontrakt.

– Det var en del snack med klubbar i både NHL och KHL. Jag hade framför allt en del erbjudanden i KHL, men jag är ung och KHL kan jag åka till i framtiden i så fall, säger Leskinen.

Så varför blev det Färjestad?

– Jag kände att det var ett bra första steg när jag lämnar Finland för första gången, att åka till ett ställe där jag kan få en bra roll. Det kändes också som att de verkligen ville ha mig och jag känner några killar som har spelat där och som säger att det är ett bra ställe. Jag känner att det är ett bra val för mig, jag hoppas att det är så också.

Bland annat har han pratat med Jesse Virtanen i samband med landslagssamlingar.

Men framför allt påverkades han av fransmannen Charles Bertrand som spelade i Färjestad säsongen 2013-2014, efter att ha anslutit från finska TPS i november.

Bertrand, som gjort succé i Finland, och Leskinen spelade tillsammans i Kärpät förra säsongen.

– Charles hade mycket bra saker att säga om Färjestad och Karlstad.

Beskriv dig som spelare.

– Jag är en bra skridskoåkare som gillar att skjuta mycket och är offensiv. Det hoppas jag att jag ska bidra med i Färjestad.

Stadig ökning

Forwarden har stadigt tagit kliv under sina fyra hela säsonger i Liiga och i stort sett ökat poängskörden med 15 poäng per säsong.

– Jag är nöjd med hur det har gått och jag har haft tryggheten att spela i min hemstad och med bra kedjekamrater. Jag har växt som spelare och förhoppningsvis tar jag nu ännu ett steg som gör mig ännu bättre.

Kan du nå upp till liknande poängsiffror i SHL tror du?

– Om allt går bra så kan jag det, men det är mycket som ska falla på plats för att det ska bli så. Men det är många bra spelare i laget och får man bra kedjekamrater ska jag kunna göra en del poäng. Men jag tror att den svenska ligan är lite bättre än den finska så det blir säkert inte enkelt.

Hur kommer det sig att du skrev ett tvåårskontrakt?

– Först tänkte jag ta en säsong i taget, för att se om jag spelar bra och allt känns bra. Men det kan vara lika bra med två år, så man får en trygghet.

Ville Leskinen ansluter till Färjestad i slutet av juli inför ispremiären.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyKHLNHLSHLVille Leskinen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.