Hoppa till huvudinnehållet

Mallbackens tränare talar ut om avskedet

Publicerad:
Reporter Johan Hedlund
Johan Hedlund
johan.hedlund@vf.se
Filip Rinstad talar nu ut om avskedet från Mallbacken.
Filip Rinstad talar nu ut om avskedet från Mallbacken. Foto: Jeanette Dahlstrom

På måndagskvällen fattades beslutet: Filip Rinstad, 30, får lämna uppdraget som huvudtränare i Mallbacken.

Nu berättar han om känslorna kring beslutet och pekar ut en sak han skulle ha gjort annorlunda.

– Kanske skulle jag ha detaljstyrt spelarna mer, säger Rinstad.

Avslöjar: Ny huvudtränare i Mallbacken

Mallbacken siktade mot toppen av elitettan men efter att halva serien har avverkats ligger laget elva, en poäng ovanför nedflyttningsstrecket.

0–6-förlusten borta mot AIK i torsdags blev till slut droppen för Mallbackens styrelse och sportgrupp och på måndagen entledigades Rinstad från sitt uppdrag.

– Det är tråkigt men jag respekterar beslutet. Vi har diskuterat fram och tillbaka ett tag och det är inga överraskningar. De vill ha ett bättre resultat, säger Rinstad.

30-åringen från Karlstad tog över som tränare bara en dryg månad innan seriestarten förra året sedan Tony Kola lämnat sitt uppdrag

Efter en tung vår hittade Mallbacken formen och nådde en slutlig sjätteplats i serien.

I år skulle nästa steg tas.

Men trots flera tunga förstärkningar har det inte lossnat ännu.

– Jag är ingen ”quick fix-tränare”. Jag är en tränare som jobbar med en långsiktig strategi och har som ambition att jobba med tre- och femårsplaner för både ledare och spelare. Det är komplext och tar tid. När det går dåligt kanske det behövs en annan ledare, säger Rinstad.

”Så branschen funkar”

Han är självklart besviken men poängterar att han förstår beslutet.

– Jag förstår och respekterar det. Det är så här branschen funkar, det är inga konstigheter. De behöver en annan ledare i det här skedet.

En modern tränarfilosof i Mallbacken

Kunde du ha gjort något annorlunda?

– Kanske skulle jag ha varit mer av en sån klassisk tränare som detaljstyr spelarna när det behövs, även om jag inte tror på den sortens ledarskap. Jag bygger ett modernt ledarskap där man genom reflektion, analys och samtal bygger upp ett motivationsklimat där spelarna själva är delaktiga i sin egen utveckling och karriär. Såna processer tar ju längre tid. Kanske skulle jag ha ruckat lite mer på det.

Hur stor del har spelarna i det här? Har de underpresterat?

– Det har varit jättetungt för alla inblandade, både för mig och dem. Men jag har min ledarstil och har inte varit inne och detaljstyrt som jag kanske borde och som de har efterfrågat.

– Sen är det jag som är sportsligt ansvarig då är det jag som får ta ansvaret.

Den tidigare assisterande tränaren Krister Nilsson tar över huvudansvaret tills vidare.

– Enligt mig finns det ingen bättre än Krister att ta över, jag tror att det kommer att gå superbra. Krister är bättre än jag på att de den lilla bilden medan jag är bättre på den stora bilden.

Stolt över sin tid

Filip Rinstad har lagt ner mycket tid på Mallbacken under sin tid i klubben och det har handlat om mycket mer än en tränarroll.

– Det var mycket annat i början men nu är äntligen en sportgrupp på plats som gjorde att jag kunde släppa vissa bitar.

Känns det inte lite taskigt och otacksamt med tanke på allt jobb du har lagt ner?

– Nej, det har varit mitt jobb och Mallbacken är en fantastisk institution i svensk damfotboll, jag är jäkligt stolt över att ha varit en del av klubben.

Och på något sätt kan det bli en fortsättning i klubben. Diskussioner ska föras.

– Jag går en utbildning, Uefa advanced, som Mallbacken står för och kanske kan det bli någon slags strategisk roll. Vi ska sätta oss ner och diskutera i dagarna så får vi se.

Är du bunden till Mallbacken resten av säsongen?

– Det får vi diskutera. Jag har aldrig fått sparken förut, jag vet inte riktigt hur det funkar.

Hur ser du på din tränarframtid?

– Min ambition är absolut att ha en karriär inom fotboll. Jag har inte tänkt att vara arbetslös länge, något ska jag göra. Jag har varit tränare sedan jag var 17 år och har försökt att sluta en gång, men jag klarade en månad innan abstinensen blev för stor.

Vad väntar för dig närmast?

– Rent privat har jag åsidosatt ganska mycket annat i livet det senaste 1,5 året. Tränaruppdraget har tagit extremt mycket tid så nu ska jag passa på att hinna umgås med mina vänner, min fru och familj, säger Filip Rinstad.

Artikeltaggar

Filip RinstadFotbollMallbackens IF

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.