Hoppa till huvudinnehållet

FBK-målvakten om nya regeländringen

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Markus Svensson är positiv till nya regeln kring målgården.
Markus Svensson är positiv till nya regeln kring målgården. Foto: Tommy Pedersen/TT

Svenska ishockeyförbundet presenterade under tisdagen det uppdaterade regelverket inför kommande säsong.

Bland annat får målområdet en ökad betydelse vid målskott.

– Spontant känns det som en förbättring, säger FBK-målvakten Markus Svensson.

Regeln kring målområdet blev fjolårets stora snackis i Hockeysverige. De flesta minns nog SM-slutspelet där Färjestad inte hade videogranskningarna på sin sida. I den första SM-kvartsfinalen mot HV71 ville de flesta att Robin Figrens avgörande mål i sudden death skulle dömas bort för målvaktsinterference efter att Mattias Tedenby åkt in i Adam Werners plockhandske vid skottögonblicket.

Domarna ansåg dock att Werner hunnit återgå till normal position och därför blev målet godkänt.

I semifinalen mot Djurgården blev FBK:s Linus Johansson bortdömd vid en liknande förseelse mot Adam Reiderborn.

– Just där och då kände vi bara: “vad är det som gäller egentligen?”. Det blir alltid otydligt om man ska bedöma från fall till fall. Detta var den största debatten i fjol som jag uppfattade det, det var inte alla som visste vad som gällde, säger Svensson.

Mer tydlighet

Nu har den omdiskuterade regeln korrigerats och förtydligats. Färjestadsmålvakten välkomnar nu den nya regeländringen som lyder:

”Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning”.

– Nu är den betydligt mer tydligare, så det ska bli intressant att se hur det blir. Sedan har det även varit lite problem med påkörningar av målvakten, det har blivit lite mer skador kring det. Vi får se om den nya regeln kan minska påkörningar av målvakterna också, i så fall är det väldigt positivt, säger Markus Svensson.

Färre avbrott?

Videogranskningarna avlöste varandra i SM-slutspelet och de långa avbrotten var inget som varken publiken eller spelarna hurrade över.

Nu är frågan om en tydligare regel kan minska spelavbrotten för videogranskning vid eventuellt mål.

– Personligen har jag inte upplevt att jag störs av långa videogranskningar, men jag förstår om utespelarna och åskådarna tycker att det blir lite för långa avbrott. Från ligans sida så vill man nog ha en match som flyter på.

Artikeltaggar

Adam WernerFärjestad BK HerrIshockeyLinus JohanssonMarkus Svensson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.