Fanny Roos klar för Karlstad GP – banrekordet i fara

Friidrott
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Fanny Roos kommer tävla i Karlstad den 3 juli.
Foto: Alastair Grant
Storstjärnorna har börjat avlösa varandra till Karlstad GP. Nu är det även klart att kulkastaren Fanny Roos kommer till Tingvalla IP.
– Jättekul att hon kommer, hon är värd all uppmärksamhet, säger tävlingsansvarige Johan Engberg.

Fanny Roos har fått sitt stora internationella genombrott det senaste året. Så sent som för tio dagar sedan kom hon trea på Diamond League-tävlingen i Oslo på 18.75 meter. Tredjeplatsen var hennes första pallplacering i den prestigefyllda tävlingen.

Dessutom har 24-åringen från Ekenäs under sommaren förbättrat sitt svenska rekord till 18.88 meter.

– Det är inte förrän hon är uppe och nosar bland de bästa som man inser hur bra hon är. Hon har gjort en storartad säsongstart med svenskt rekord och en tredjeplats i Diamond League, det bevisar hur bra hon är, säger Johan Engberg.

Roos svenska rekord sattes i tyska Halle och var en putsning av hennes tidigare svenska rekord med 20 centimeter.

Nu skiljer det bara 12 centimeter till kulkastarnas drömgräns på 19 meter.

– Det är en fantastisk atlet och en ny svensk stjärna bland världseliten. Hon är inne i sitt livs form och kan absolut slå till med ett nytt svenskt rekord i Karlstad.

Banrekordet i fara

På Karlstad GP:s mixade kultävling kommer Roos ställas mot högklassigt motstånd i form av kanadensiskorna Brittany Crew och Sarah Mitton, samt tyskan Alina Kenzel. Den förstämda har kastat 18.69 i år.

Banrekordet på Tingvalla ligger på 18.20 och frågan är om den siffran kommer vara ett minne blott efter att GP-galan avslutats?

– Det är ett otroligt bra startfält och det finns alla möjligheter för långa kast. Detta är verkligen atleter som är på toppen så jag tror nog att banrekordet är i fara.

I övrigt inväntar IF Göta besked från Michaela Meijer som är tilltänkt att utmana Angelica Bengtsson i damernas stavhopp.

Dessutom försöker man locka över 1 500-meterslöparen Calle Berglund.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.