• idag
  26 maj
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Emma Dahlström avslutar tävlingskarriären

Freeskiing
PUBLICERAD:
Emma Dahlström avslutar proffskarriären.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Freeskiåkaren Emma Dahlström väljer att avsluta karriären. Den 26-åriga värmländskan är Sveriges genom tiderna bästa freeskiåkare på damsidan och har bland annat vunnit X-games 2015.

Vid 15-tiden kom beskedet att Torsbytjejen Emma Dahlström lägger proffskarriären på hyllan. Världsstjärnan, som dragits med knäproblem, har beslutat att det inte blir något mer tävlande.

– Mina två senaste säsonger har varit tuffa och jag känner att jag inte längre har drivet för att fortsätta med tävlingscirkusen. Känslan har vuxit fram om att jag är nöjd och stolt över min tävlingskarriär, och därför känns det också som att elden inom mig släckts vilket gör det svårt att försöka tävla vidare mot nya mål, säger Dahlström i ett pressmeddelande.

Det är en minst sagt imponerande meritlista som värmländskan har åstadkommit sedan debuten i SM 2008. Dahlström har bland annat tre pallplatser i slopestyle och en förstaplats i big air från säsongen 2016/2017.

Karriärens största vinst

Men den största segern är vinsten i prestigetävlingen X-Games, som för de flesta freeskiåkare anses vara större än OS.

– X-games guldet i Aspen var mitt riktigt stora break i karriären och något jag alltid drömt om att uppnå. Så det var superhäftigt att vara med om. Efter det föll det mesta på plats med sponsorer, tävlingar och landslag, säger Dahlström.

26-åringen har deltagit i två OS. Debuten kom 2014 där hon blev femma i slopestyle. OS i Pyeongchang blev dessvärre en mindre rolig historia då Dahlström hade en korsbandsskada som hämmade hennes prestation.

Spelen i Sydkorea slutade i en elfteplats.

“Tappat gnistan och hungern”

Sammanlagt har Emma Dahlström fjorton pallplatser i världscupen varav fem vinster, sex andraplatser och tre tredjeplatser.

– Att vinna Kristallbollen är något jag är väldigt stolt över. På något sätt innebär det att jag inte bara hade tur när jag vann någon tävling utan att det är ett kvitto på en riktigt bra säsong, säger Dahlström.

Ska göra film

I ett sms till DN skriver hon: ”Jag känner att jag tappat gnistan och hungern. Är väldigt glad och stolt över min tioåriga tävlingskarriär och känner att jag är nöjd”.

Nu väntar i stället olika filmprojekt inom skidåkningen för Torsbytjejen.

”Hoppas att knäet som krånglat de senaste två säsongerna kommer fungera bättre i år då jag i stället vill satsa på att filma och uttrycka min skidåkning där“.

Texten uppdateras.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.