Inte fyra år till med Trump

Ledare
PUBLICERAD:
President Donald Trump har officiellt startat sin kampanj för att bli återvald nästa höst. I opinionsmätningarna ser han ut att förlora, men så såg det ut även inför valet 2016.
Foto: Evan Vucci
Donald Trump har i förra veckan officiellt startat sin kampanj för att vinna valet och få fyra år till som amerikansk president. Valet äger rum först om 16 månader och mycket kan ändras på den tiden. Men idag ser han ut att enligt alla gallups förlora såväl mot Obamas vicepresident Joe Biden och den socialdemokratiske senatorn Bernie Sanders.

Trump har varit en president som genom sitt vulgära språk, angrepp på oliktänkande och hat mot stora väljargrupper varit en så långt från enande president man kan vara. Bortåt 40 procent av väljarna älskar honom och massor kan köa i timmer för att få se en skymt av honom. Men än fler avskyr honom.

Utanför USA är stödet för honom närmast marginellt. Ett skäl är hans ovilja att stå vid sitt ord eller hålla uppgörelser som USA har slutit med omvärlden. Många världsledare frågar sig vilket värde ett löfte eller ett avtal med USA idag har.

Det började med att han sa upp USA:s deltagande i Parisavtalet. Med katastrofala följder för miljön i värden. I dagarna har man sagt upp löftet att minska utsläppen med 30 procent, vilket öppnar dammluckorna för att producera el med kolkraftverk.

Ödesdigert kan följden bli av det uppsagda avtalet om atomvapen med Iran. Enligt alla andra avtalsparter följde Iran avtalet och avstod från att utveckla kärnvapen. Nu kan rena helvetet släppas loss.

I sin valkampanj utmålade Trump frihandelsavtalet mellan USA, Mexiko och Kanada (NAFTA) som särskilt skadligt för USA. Det påstods ha lett till miljontals förlorade industrijobb.

Avtalet förhandlades om och det nya avtalet beskrevs av Trump som lysande för USA. Ekonomer hävdar att avtalet bara innehåller marginella förändringar. Det nya avtalet sägs dock garantera fria handelsflöden mellan de tre länderna.

Men i stället för handelsfred hittade presidenten på att blanda in immigrationen i handelspolitiken. Han bestämde att om inte Mexiko snabbt stoppade flödet av ekonomiska flyktingar från länderna söder om Mexiko skulle landets export till USA drabbas av höga tullar. För EU finns hotet om höga tullar på bilexporten till USA kvar.

Exemplen visar hur omvärlden drabbas av Trump. Inför presidentvalet 2020 kan dock USA:s hela demokratiska system stå på spel. Trump har nu twittrat på ett sätt som tolkas som att han inte kommer att avgå vid en valförlust.

Han vägrar ju fortfarande att acceptera att Hillary Clinton fick tre miljoner fler röster än honom 2016. Han skyller detta på valfusk. Och om han inte väljs om hotar han med att inte avgå frivilligt. Vem ska då avsätta honom?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.