Hoppa till huvudinnehållet

Nya konstgräsplaner sätts på halt

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
 Konstgräset på Caland Arena i Skattkärr lär inte bytas ut förrän tidigast 2021.
Konstgräset på Caland Arena i Skattkärr lär inte bytas ut förrän tidigast 2021. Foto: Tommy Andersson

Konstgräset på Caland Arena skulle bytas ut under 2020. Nu sätts emellertid kommunens utbytesprogram för konstgräsplaner på halt.

Förra året byttes konstgräsmattan på Klasmossen. I år är det Västerstrands idrottsplats som får en ny matta för åtta miljoner kronor. Det är den senaste generationens material av biologiskt nedbrytbart granulat. Karlstads kommun lade på några kronor för att få det mest miljövänliga alternativet.

2020 skulle tiden vara kommen för konstgräset i Skattkärr, som invigdes 2012. Men i den blågröna budget som togs i tisdags ingår det en utredning om konstgräsets framtid. Kommunens nämnder ska titta på om det är miljömässigt och ekonomiskt hållbart att satsa på konstgräs. Mikroplaster från konstgräsmattor pekas ut som en stor miljöbov.

– Vi vill titta på hur det nya konstgräset på Västerstrand fungerar. Blir det andra skador än på annat konstgräs, säger Niklas Wikström (L), kommunalråd.

Mattan på Västerstrand används även som skolrastgård vilket ökar slitaget.

– Om det funkar superbra på Västerstrand fortsätter vi med materialet. Vi kan inte bara köra på utan behöver tid för att analysera. Kommunen har ganska många konstgräsplaner, säger Wikström.

Utredningen ska vara klar i februari 2020. Budgetramarna för 2021 tas i juni 2020.

Fritidsförvaltningens plan är att de kommunala konstgräsmattorna ska bytas ut med ett intervall på sju år.

Artikeltaggar

KarlstadKonstgräsNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.