Hot Chip - Ett färgsprakande universum

Skivor
PUBLICERAD:
Hot Chip.
Foto: ADAM IHSE / TT
“Resan känns fyllig och värmande men den är också tyngdlös, len och lite trist i längden.”

Elektronisk pop

Hot Chip

A Bath Full of Ecstacy
(Domino/Playground)

Hot Chip kanske ser ut som ett gäng pillerpreppade medelåldringar på rave-party men titeln på deras sjunde släpp anspelar inte på droger utan handlar mer om själva känslan av extas. Albumet beskrivs uttryckligen som en hyllning till glädje men innan Kay Pollaks alla följare går i spinn är det värt att tillägga att det inte är utan en allvarsam grundton. I en intervju beskriver Alexis Taylor en rädsla för världsläget men att han inte vill skriva renodlade protestlåtar. Istället vill han att man ska leta efter ljuspunkterna i mörkret och försöka hjälpa varandra ur det. Han kallar det en slags medveten eskapism.

Redan i inledande ”Melody Of Love” lever skivan upp till sitt löfte. Sångens melankoliska anslag och klassiska synthpop-beat skjuter ut en i ett färgsprakande universum utan returbiljett. Här flödar det av glittrig blipblop, pulserande discofunk och en samplad pastor för den extra transcendentala nyansen. Resan känns fyllig och värmande men den är också tyngdlös, len och lite trist i längden.

Precis som under vida hyllade ”Why Make Sense?” från 2015 börjar jag, efter några genomlyssningar, sakna bandets indieskruvade danshits. Närmst kommer ”Hungry Child” med sin 90-talshouse även om den är ganska slät i sin följsamhet till genren. Men melodierna finns där och exempelvis hjälper de till att lyfta den förhållandevis enkla popvisan ”Why Does My Mind” medan de driver på ”No God” in i den eufori bandet vill förmedla.

Producenterna bakom är för första gången (på nästan 20 år tillsammans!) inte medlemmarna själva utan bland andra Phillippe Zdar och Rodaidh McDonald med samarbeten med The XX och Phoenix i bagaget. En ny början, menar Hot Chip, även om jag gärna ser lösare tyglar för mer experiment.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.