Dra in arvodet för fifflarna

Ledare
PUBLICERAD:
Liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl fifflade till sig stora belopp genom att hyra sin makes lägenhet för 13 000 kronor månaden, trots att avgiften bara var 2 000 kronor.

En åklagare har inlett en förundersökning om misstänkt bedrägeri. Partiet sparkade ut henne och uppmaningen var tydlig: Lämna din riksdagsplats. Men Carlsson Löfdahl blev i stället politisk vilde och har sedan i mars plockat ut 278 000 kronor i arvode från riksdagen utan att vara där.

Nu vill talmannen Andreas Norlén att möjligheten att plocka ut arvode utan att vara aktiv i riksdagen ska stoppas. Det borde givetvis redan vara omöjligt att agera som Carlsson Löfdahl gör.

– Jag tycker att det är ganska tydligt att det är förtroendeskadligt om man tydligt säger att man inte kommer att delta i riksdagsarbetet och ändå fortsätter att uppbära arvode, säger Andreas Norlén diplomatiskt.

Det är en alltför försiktig formulering. Emma Carlsson Löfdahl har noll förtroende kvar. Hennes agerande bidrar i hög grad till att politikerföraktet växer, och det är inte vad Sverige behöver.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.