Tieto går ihop med Evry

Näringsliv
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
It-konsulterna Tieto och Evry vill gå samman och bilda Tietoevry, med 24 000 anställda och verksamhet i 90 länder. Arkivbild
Foto: Bertil Ericson / TT
It-konsulten Tieto går ihop med den norska konkurrenten Evry och bildar Tietoevry, skriver Tieto i ett gemensamt pressmeddelande.

Tillsammans får bolagen en omsättning på nästan tre miljarder euro och 24 000 anställda och verksamhet inom såväl privat som offentlig sektor i mer än 90 länder.

– Evry och Tieto delar starka nordiska värderingar som främjar öppenhet, tillit och mångfald. Jag är övertygad om att det nya företaget kommer att attrahera rätt kompetens, säger Evrys vd Per Hove i ett pressmeddelande.

Det sammanslagna bolagets huvudkontor ska placeras i Esbo, Finland, men lednings- och verksamhetsfunktioner kommer att fördelas till kontoren i Stockholm, Oslo och Esbo.

Tieto och Evry har kontor i centrala Karlstad, men varken Tietos eller Evrys anställda får uttala sig i frågan.

Enligt de fackliga representanter som tidningen pratat med är det för tidigt att säga hur företagens anställda i Karlstad påverkas av den kommande sammanslagningen. Inga fackliga förhandlingar har inletts.

Slutförs senast 2020

Siktet är inställt på att lista aktien på både Stockholms- och Helsingforsbörsen och att ansöka om listning även på Oslobörsen.

Thomas Franzén kommer att föreslås som styrelseordförande för det kombinerade företaget.

Fusionen, där Evrys befintliga ägare får 0,12 Tieto-aktier och 5,28 norska kronor per Evry-aktie, ska godkännas av båda företagens ägare och berörda konkurrensmyndigheter.

Samgåendet förväntas slutföras under det fjärde kvartalet 2019, eller som senast under första kvartalet 2020.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.