Går Gretas budskap fram?

Ledare
PUBLICERAD:
Greta Thunberg har gått ut nian med toppbetyg, men frågan är om politikerna verkligen fått den panik hon efterlyser och som krävs för att klara klimatet.
Foto: Ronald Zak
Greta Thunberg utsågs till Kringlaskolans förebild 2019 när eleverna gick på sommarlov i förra veckan. På ett år har hon gått från att vara en blyg skolstrejkande 15-åring till att bli en ledare för en global rörelse som engagerar miljoner unga.

Hon har nästan två miljoner följare på Instagram. I maj skolstrejkade över en miljon elever i 131 länder tillsammans med henne för klimatet. Greta Thunberg har av tidskriften Time utsetts till en av världens 100 mest inflytelserika personer.

Hon har hyllats av påven och Dalai Lama. Hon har mött statschefer och talat inför FN:s klimattoppmöte i Katowice och Världsekonomiskt forum i Davos. Hon har framträtt i parlamenten i Italien och Storbritannien.

Hon gick ut nian med toppbetyg, A i 14 av 17 ämnen. Det är ett tydligt svar till de kritiker som hävdat att hon borde gå i skolan i stället för att strejka på fredagar. Greta har både klarat skolan och att driva kampanj för klimatet.

Andra tycker att hon får för stor uppmärksamhet. KD-politikern Sara Skyttedal tycker till exempel att det är problematiskt att man framställer henne som en expert, trots att hon fortfarande är ett barn.

Men det är klimatförnekarna som kallar henne expert. Hon har rakt och tydligt sagt att klimatforskarnas budskap är glasklart och uppmanar politikerna att lyssna på dem. Hon kan inte som tonåring avkrävas färdiga lösningar.

Det brådskar att ställa om. Koldioxidhalten i atmosfären slår nya rekord och utsläppen minskar inte i den takt som krävs. Tvärtom, under 2018 ökade utsläppen av växthusgaser med 2,7 procent.

I Davos ville Greta Thunberg att beslutsfattarna att skulle få panik och agera som om deras hus står i brand. ”För det gör det”, avslutade hon sitt tal.

Det är tveksamt om budskapet har gått fram. Visserligen har några få länder utropat ett nationellt klimatnödläge, men i praktisk handling händer för lite. Politikerna säger alltför ofta en sak och gör något annat.

Sverige vill gärna framstå som ett föregångsland och visst har politikerna höga ambitioner. Men om Sverige ska vara fossilfritt är 2045 måste utsläppen minska med 5-8 procent varje år. Det gör de inte.

Ska målen nås krävs en fördubbling av bensin- och dieselpriset, skriver Per Kågeson, fil dr i energi- och miljösystemanalys, på DN Debatt. Undrar vilka politiker som vågar föreslå det.

Samtidigt planerar Arlanda för en storskalig utbyggnad, på sikt med en ny landningsbana. Flygplatsen ska tävla med Kastrup och Gardermoen om vem som ska vara ledande flygplats i Skandinavien. Det är en absurd tävling, som splittrar regeringen.

Lika absurda är saudiskägda Preems planer på att investera 15 miljarder kronor i raffinaderiet i Lysekil, bland annat för att omvandla tjockolja till bensin och diesel. Det skulle fördubbla koldioxidutsläppen och anläggningen skulle ensam stå för 17 procent av industriutsläppen i Sverige. Nu ska mark- och miljööverdomstolen pröva ärendet.

Greta har förstått att vi måste dra ner på flygandet och bilkörandet. Om regeringen också har gjort det kan den inte säga ja till Arlandas expansion och släppa igenom Preems klimatskadliga bygge.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.