Hoppa till huvudinnehållet

“Varför ska hyresgästerna betala?”

Publicerad:
Mats Gustafsson, ordförande i Hyresgästföreningen Karlstad, är kritisk till att driftskostnaden ska finansieras genom extra uttag ur de kommunala bolagen.
Mats Gustafsson, ordförande i Hyresgästföreningen Karlstad, är kritisk till att driftskostnaden ska finansieras genom extra uttag ur de kommunala bolagen. Foto: Tony Welam

Driftskostnaden för Karlstads arenasatsning beräknas till 30 miljoner kronor – som till största delen ska finansieras genom extra vinstuttag från de kommunala bolagen som Karlstads bostads AB. Det är Hyresgästföreningen Karlstad starkt kritisk till.

– Varför ska hyresgästerna betala? Det ska hela skattekollektivet stå för, säger ordförande Mats Gustafsson.

Det var för en dryg vecka sedan som sju partier (M, S, C, KD, V, MP och L) presenterade en bred överenskommelse om att bygga tre nya idrottsarenor på Sannafältet och sätta tak på Tingvalla isstadion. En investering på drygt en halv miljard kronor med ett första spadtag för konstgräsplanen och inomhusarenan under 2020. Övriga två arenor får vänta tills 2021.

Enligt projektspecifikationen som utgör underlag för det formella beslutet i fullmäktige den 18 juni beräknas den årliga driften – när alla arenor är på plats – uppgå till drygt 30 miljoner kronor. Den fördelas på 14 miljoner för Tingvalla, åtta miljoner för inomhusarenan, sju miljoner för utomhusarenan och dryga miljonen för konstgräsplanen.

Reagerade direkt

Mats Gustafsson läste om arenasatsningen i tidningen och reagerade på att driftsbudgeten bygger på extra uttag ur kommunens bolag.

– Jag undrar om politikerna överhuvudtaget har tänkt till om man får göra så här. Jag tänker framför allt på KBAB och den lagstiftning som gäller för de allmännyttiga bostadsbolagen. Utdelningen ska gå till vissa ändamål, poängterar han.

Förra året tog Karlstad Stadshus, som är moderbolag för alla kommunala bolag, ut 15 miljoner kronor ur KBAB. Året innan var värdeöverföringen, som är det korrekta benämningen, tolv miljoner. Nu är risken att det årliga uttaget ökar ännu mer.

– Ska det öka till 17 miljoner? Oavsett belopp är det fel. Det finns ingen anledning att man ska ställa ett högre avkastningskrav på det kommunala bostadsbolaget med anledning av att man ska bygga idrottsanläggningar, säger Mats Gustafsson och lägger till.

– Jag har inget emot projektet som sådant. Det tycker jag är okej.

Det är hur driften ska lösas han är kritisk till.

– Alla invånare i Karlstads kommun borde betala det här. Att ta ut pengar genom koncernen och Stadshus är mycket tveksamt.

Representanter från sju politiska partier presenterade för en dryg vecka sedan en arenasatsning på 510 miljoner kronor som inleds under 2020.
Representanter från sju politiska partier presenterade för en dryg vecka sedan en arenasatsning på 510 miljoner kronor som inleds under 2020. Foto: Peter Bäcker

Hyrgästföreningen Karlstad tänker inte låta saken passera obemärkt förbi. Hur de tänker agera låter Mats Gustafsson i dagsläget vara osagt.

Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) säger att han förstår hur Hyresgästföreningen tänker, men han håller inte med om resonemanget.

– Vi tycker att det är en speciell investering som gynnar alla i Karlstad, både på kort och lång sikt. Då går det att motivera att vi gör så här.

Han betonar alla sju partier är eniga och att flera av bolagen går bra ekonomiskt.

– Vi har byggt upp ett starkt kapital och bedömer att det finns ett utrymme för ett uttag varje år för att finansiera den särskilda investeringen av arenorna. På frågan om vems pengar det är, svarar jag att det är alla Karlstadsbors. Det är vi alla 93 000 invånare som äger de här bolagen. Inte bara de som bor i KBAB:s lägenheter eller betalar avgifter till Karlstads Energi.

Smarta lösningar

Kommunen budgeterar med en driftskostnad på i underkant 30 miljoner. De vill att föreningarna som har verksamhet på arenorna också ska bidra.

– Vi vill ha en bra samverkan med föreningarna som leder till smarta lösningar. En förening kanske hittar en sponsor till en extra byggnad på en arena. Eller en sponsor som vill namnge arenan. Det kan också handla om att underlätta för den vanliga driften med skötsel eller underhåll, säger Nisser.

Artikeltaggar

KarlstadNyheterSanna sportcenterSannafältet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.