• idag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Lärarförbundet sågar majoritetens budgetförslag

Debatt
PUBLICERAD:
“Efter att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden betalat ökade hyreskostnader för nyrenoverade Sundsta-Älvkullegymnasiet är majoritetens förslag att nämndens budget bara ska öka med 1,5 procent.”
Foto: Peter Bäcker
Lärarförbundet riktar kritik mot den budget som kommunfullmäktige i Karlstad tar ställning till på tisdag.

Politikerna i Karlstad lägger ungefär 10 000 kronor mindre per gymnasieelev än rikets genomsnitt. Lärartätheten är därför sämre i Karlstads gymnasieskolor än i de flesta andra kommuner. Om några dagar ska kommunfullmäktige bestämma hur mycket gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens budget ska öka med nästa år och det ser tyvärr ut att bli ett år av ytterligare nedskärningar.

Sveriges Kommuner och Landsting bedömer att kommunerna behöver öka sin budget för löner och prisökningar med tre procent för att inte besparingskrav ska uppstå. Efter att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden betalat ökade hyreskostnader för nyrenoverade Sundsta-Älvkullegymnasiet är majoritetens förslag att nämndens budget bara ska öka med 1,5 procent. Alltså med endast hälften av vad som behövs för att inte skära ner ytterligare på den redan underfinansierade gymnasie- och vuxenutbildningen i Karlstad.

Konsekvenserna av det föreslagna beslutet är lätta att föreställa sig. Rektorers och lärares arbetsbelastning kommer att öka ytterligare. Glappet mellan krav och resurser i arbetet kommer att öka ytterligare och lärares tid för varje elev kommer att minska ytterligare.

Många år av otillräcklig uppräkning av budget har dränerat gymnasieskolans och vuxenutbildningens ekonomi. Politiker kan inte längre komma dragandes med att verksamheterna måste bli mer effektiva. Det går inte. Gränsen för när lärare och rektorer inte längre kan göra sitt jobb billigare utan att det påverkar hälsan eller kvaliteten är sedan länge nådd.

Lärarförbundet i Karlstad uppmanar kommunfullmäktige att ge gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden kompensation för ökade kostnader under 2020, vilket innebär fem miljoner ytterligare i budgettilldelning jämfört majoritetens förslag.

Det är först efter sådan kompensation gjorts som politikerna kan hävda att de satsar på gymnasieskolan och på vuxenutbildningen. Allt annat innebär ytterligare nedskärningar.

Pontus Larson

ordförande Lärarförbundet Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.