• idag
  2 juni
  21°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Upp till den yngre generationen att avgöra

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Håkan Strandman

Jätteskolan i Arvika är en intressefråga.

Vi skall givetvis uttrycka åsikter om sådant som intresserar oss även om vi har kommit till åren. Det gjorde Erik Torstensson (E.T, f.d. högstadielärare i Arvika) i en insändare i VF den 10 juni. I hans fall gäller det att han vill påverka utformning och placeringen inom kommunen för den högstadieskola för cirka 900 elever som snart skall påbörjas. Jag är stort sett i samma ålder som E.T. Jag har inte lärarbakgrund. Men även om jag hade det så skulle jag inte engagera mig i frågan om ett skolbygge eftersom jag anser att detta hör till de yngre generationerna att avgöra. Om jag förstås inte har särskilda intressen att företräda. Men det har kanske E.T.

I hans förslag finns att han vill ha tre högstadieskolor i stället för en enda. Två av dem finns redan men E.T förordar en viss utbyggnad av dessa. Samt en helt ny skola öster om travbanan och idrottsområdet vid Vik/Solviksområdet i Arvika. Denna skulle då anläggas på mark som jag inte är säker på om Kommunen äger. Men E.T:s far hade en del mark i det området. Vem äger denna numera? Samtidigt vore det av värde att få veta om E.T. i sitt förslag har tagit hänsyn till kostnader för vägar och nödvändiga installationer av VA och el för den placering av en skola som han föreslår. Jag håller med om att det stora bygget för en högstadieskola för 900 elever på planerad plats för cirka 350 miljoner kronor verkar vara för stor. Men dit där den har planerats ligga finns redan både gator och annat som erfordras.

Jag noterar även att planeringen för stora skolan har beslutats i samråd med nuvarande skolpersonal. Och att det är en skolrepresentant som är projektledare. Något som jag ifrågasätter lämpligheten av. Det kommer genom detta att framföras önskemål om skolans utförande som en förstahandsfråga utan beaktande till kostnader. Troligtvis blir det överskridande av budgeterade kostnader med tilläggsanslag. Det kan reducera kommunens möjligheter att tillgodose andra viktiga områden som byggande t bostäder både för äldre och andra generationer. Det är en större intressefråga för mig som äldre än för skolan. Arvika har redan nu stora investeringar att finansiera som dammbygget i sundet Kyrkviken- Glafsfjorden där överkostnaden utgör 60 miljoner kronor mer än den senaste beräknade kostnaden. Fast det får väl de som är yngre än mig bära konsekvenserna av. Precis som för den planerade stora skolan.

"Arvika har redan nu stora investeringar att finansiera som dammbygget i sundet Kyrkviken- Glafsfjorden där överkostnaden utgör 60 miljoner kronor mer än den senaste beräknade kostnaden."

S.G. Johansson

Arvikabo i 65 år

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.