• idag
  25 maj
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

SD gillar inte bildat folk

Ledare
PUBLICERAD:
Moderaternas Emilie Pilthammar och SD:s Louise Erixon i Sölvesborg slaktar stödet till Folkets hus och bantar kraftigt stödet till bildningsförbundet. Pilthammar har för övrigt avgått efter att ha ”lekt” gruppsex på bild med en partikamrat och en SD-are.
Foto: Johan Nilsson/TT
Folkbildningen når över 1,2 miljoner människor och bidrar till att stärka och utveckla demokratin. Det visar en ny rapport från Folkbildningsrådet. Det finns dock ett parti som inte gillar folkbildning och bildat folk: Sverigedemokraterna.

Folkbildningsrådets rapport är intressant läsning. Tio studieförbund och 156 folkhögskolor gör svenska folket klokare och gladare. De finns i hela landet och är ett kitt som håller samman och skapar gemenskap. De bygger mötesplatser och är särskilt viktiga i de mindre kommunerna.

I kurser i allehanda ämnen kan 1,1 miljoner människor söka och bygga ny kunskap. De gör det genom dialog och i interaktion med andra. Studieförbunden gör till exempel ovärderliga insatser för de asylsökande flyktingarna.

Studieförbunden hade under 2017 nästan 117 500 cirkelledare. De vittnar om att de kan påverkar utvecklingen både lokalt och i landet. Deras samhällsengagemang har ökat genom att medverka i en studiecirkel.

Folkbildningen stärker och utvecklar demokratin, menar Folkbildningsrådet och det är bara att hålla med. Studieförbunden och folkhögskolorna får fler att bli delaktiga i samhällsutvecklingen och de utjämnar utbildningsklyftor. De ger många en andra chans att ta igen det de missat tidigare.

De gör det inte ensamma. De tio studieförbunden samverkar med fler än 10 000 lokala föreningar. Det samarbetet går inte att värdera i pengar.

Dessutom spelar studieförbunden en viktig roll i det svenska musiklivet. På ett år erbjöd de 124 000 spelningar och konserter på 2 380 scener i hela landet. De har skapat 265 musikhus och ordnat nästan 1 500 replokaler för lokala band.

Det finns en hyfsat bred politisk uppslutning om att studieförbunden och folkhögskolorna är viktiga, men ett parti avviker kraftigt. I sin budgetmotion för 2019 ville Sverigedemokraterna minska stödet till studieförbund och folkhögskolor med 968 miljoner kronor. Det skulle vara ett dråpslag mot folkbildningen.

Att Sverigedemokraterna menar allvar har de visat på lokal nivå där de redan styr, dessvärre tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. I Trelleborg har de tre partierna halverat stödet till studieförbunden, som tvingas säga personal och ställa in kurser.

I Sölvesborg styr Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon tillsammans med Moderaterna. Folkets hus i kommunen har blivit av med stora delar av sitt stöd. Studieförbunden har förlorat 25 procent av stödet.

SD ville halvera det, med den obegripliga motiveringen att ”bidrag till föreningar som har en segregerande effekt och som inte gynnar assimilation av nyanlända grupper ska ske med restriktivitet”. Studieförbund segregerar inte, de för olika människor samman.

Sverigedemokraterna centralt vill ”återskapa en gemensam identitet” och i den får nyanlända inte plats. I Sölvesborg vill partiet satsa extra pengar på ett ”nationalistiskt nationaldagsfirande”. Det går före stöd till folkbildning och det visar att Sverigedemokraterna inte vill ha ett bildat folk.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.