Dags att doppa mer än tårna – i skogen

Krönikor
PUBLICERAD:
Jag har alltid varit något av en badkruka. Men kanske blir det ändring på det nu när jag hört om hur bra det är med skogsbad.

Det var för ungefär en månad sedan som Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet presenterade resultaten från sin gemensamma studie där de undersökt hur vistelse i skogen påverkar människors hälsa. Studien byggde på liknande forskning från Japan och Sydkorea som visar att så kallade ”skogsbad” (Shinrin Yoku) gav radikala förbättringar.

Den svenska studien gav inte lika remarkabla, men tydliga resultat. Blodtrycket sjönk mätbart på de deltagande patienterna när de vistades 50 minuter i granskog och ännu mer när de tillbringade lika lång tid i en tallskog vid en sjö. Deltagarna fick också själva bedöma hur vistelsen i skogen påverkade dem. De svarade att de kände sig mer avspända, harmoniska och glada i skogen.

Det kan jag skriva under på. De senaste veckorna har jag nämligen tillbringat på reportageresor i den värmländska naturen. Mycket harmoniskt!

Resultatet kommer ni snart kunna läsa i VF. Men medan ni gör det får jag öka takten i mitt skogsbadande. För den senaste undersökningen hos företagshälsovården visade att mitt blodtryck gått upp. Så nu blir det ombesiktning i höst.

Om jag hittar tillbaka från skogen.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.