Bra att SSU sätter press på partiet

Ledare
PUBLICERAD:
SSU:s ordförande Philp Botström sätter press på statsminister Stefan Löfven. Om kommande budgetar inte innehåller jämlikhetsreformer vill SSU ha ett extra val.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
LO och SSU accepterade till slut januariavtalet och lät Stefan Löfven regera med stöd från Centerpartiet och Liberalerna. Men nu mullrar det i leden och SSU tänker inte acceptera alltför mycket borgerlig politik i kommande budgetar. Då är ett extraval att föredra.

Hittills har januariavtalet resulterat i en kraftig högerpolitik, som kommer att öka de redan stora och växande klyftorna i landet. Skatten ska vid årsskiftet sänkas för de som tjänar 59 000 kronor eller mer månaden.

Rut-bidraget ska fördubblas och det gynnar bara de med mycket höga inkomster. Det är i högsta grad en dålig borgerlig fördelningspolitik

I söndagens Agenda i SVT är Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) mycket nöjda. Lööf säger kaxigt att partiet fått igenom nästan allt de gick till val på. Björklund konstaterar att Moderaterna satte stopp för Liberalernas idé att avskaffa värnskatten i åtta år. Sossarna köpte det på en gång.

Det står i januariavtalet att en ny skattereform ska utjämna dagens växande ekonomiska klyftor, men det avfärdar Annie Lööf som en bisats. I samma mening står nämligen också att marginalskatterna och skatten på jobb och företagande ska sänkas.

Hur sådana skattesänkningar ska gå ihop med att välfärden skriker efter mer pengar är svårt att förstå. LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson kräver en mer radikal S-politik. Han vill att regeringen ska ingå en välfärdspakt med C och L för att satsa 100 miljarder kronor i skolan, vården och omsorgen på tre år. Inte mycket tyder på att C och L är intresserade av det.

Nu höjer även SSU tonläget. Ungdomsförbundet gav sitt stöd till januariavtalet, som gjorde en S-ledd regering möjlig och stängde ute Sverigedemokraterna från inflytande. Men de villkorar stödet med en ny jämlikhetsklausul.

SSU kommer att granska budgetarna och kolla hur politiken lever upp till avtalets löfte om ökad jämlikhet. Om C och L är motvilliga att minska klyftorna bör Stefan Löfven tvinga dem att välja: jämlikhetsreformer eller ett extra val.

Ja, det är bra att SSU sätter press både på S-ledaren och samarbetspartierna. Konsekvenserna av ökade klyftor är givna.

– Om jämlikheten inte ökar kommer vanligt folk att vara de stora förlorarna. S kommer att tappa trovärdighet och förtroende. Vinnarna är ofta högerextrema populistpartier. Det vore sämsta möjliga utfall för Sverige och för partiet, säger SSU:s ordförande Philip Botström.

Alternativet med en högerkonservativ M-KD-regering med stöd av SD hade varit värre, brukar S-företrädare säga när de får kritik för att ha sålt sig till C och L. Det är säkert sant att en mörkblå regering dragit isär landet ännu mer. Deras politik hade slagit hårt mot klimatet, miljön och välfärden med fortsatta privatiseringar och skattesänkningar.

Januariavtalet är trots allt att föredra. Men makten är inte mycket värd om den används till att genomföra en politik man inte tror på eller kan stå för. Någonstans går gränsen för hur långt sossarna kan tillåta de små samarbetspartierna C och L styra politiken. Hur många skattesänkningar tål Stefan Löfven?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.