Vi har tappat gnistan!

Insändare
PUBLICERAD:
"Det är heller inte bara att sätta in den nya personal hur som helst på en arbetsplats där det är oerhört viktigt att brukaren är trygg och där det är så lätt att rasera det vi byggt upp under många år."
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Ja, tyvärr så är det så det känns.

Efter att ha arbetat i 20 år på samma plats med fantastiska arbetskamrater och med ett jobb där vi trivs så bra att vi önskat få vara kvar tills vi går i pension, så har det politiska styret på Hammarö nu helt fått oss (och andra) att tappa glädjen i att gå till jobbet. De vill lägga ut vårt yrke på entreprenad.

Varför?

Jo, för att de tror sig spara 2,5 miljoner kronor och samtidigt kunna få en ökad kvalitet. Tillåt oss tvivla...

På vår arbetsplats är vi fem anställda som har över 85 år tillsammans hos samma brukare, vi har mycket svårt att se hur någon ska kunna öka kvaliteten i omsorgen (står att läsa i utredningen som gjorts) då det kommer handla om att tjäna kronor och inte att de vi arbetar med och värnar om ska ha ett så gott liv som möjligt.

Vi är flera på vår arbetsplats som inte kan tänka oss att gå med till en privat aktör. Detta då de flesta har mycket sämre arbetsvillkor och vi har jobbat för länge för att nu behöva arbeta minst 25-30 timmar mera i månaden för att få ihop till heltid. Inte få någon tid för natten utan endast jourersättning och samtidigt få sänkt lön. Detta betyder att ny personal behövs. Var denna personal ska hittas vore intressant att veta, det är svårt nog för kommunen att hitta vikarier till verksamheten under sommaren. Det är heller inte bara att sätta in den nya personal hur som helst på en arbetsplats där det är oerhört viktigt att brukaren är trygg och där det är så lätt att rasera det vi byggt upp under många år. Rasar det så kan det snart äta upp den besparing kommunen trott sig göra, vill det sig illa kan de få ta tillbaka verksamheten och då i ett läge där den verkligen kostar.

Det känns som att det ligger prestige i detta, det ska säljas ut till vilket pris som helst och oavsett vilka kostnader som kan bli följden. Men priset kommer få betalas av de som ingen röst har.

Ann & Heidi

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.