Sociala medier bör användas med respekt

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Larsen, Håkon Mosvold
För mig är det viktigt att alla, ung som gammal, trivs och känner sig trygga i vårt samhälle, både i verkliga livet och på nätet.

Vi ska lyssna på varann, allas åsikt är av värde, även om man ibland tycker olika.

Vi ska lyssna på både gammal och ung, de äldre besitter erfarenhet och de unga har ny kunskap.

Vi ska lyssna på det som sägs med ord, det som skrivs och det vi ser.

När man lyssnar till det som sägs kan det vara lätt att förstå. När vi läser det skrivna ordet blir det mer komplicerat och kan även misstolkas, eftersom vi då missar nyanserna i orden.

Men att "lyssna" på det vi ser, är inte alltid lätt, för det kan innebära en medmänniskas beteende. Någon som genom sitt missbruk av exempelvis arbete, mat, träning, läkemedel, alkohol eller droger, försöker "berätta" sin åsikt.

Är det ett rop på hjälp, är det psykisk eller fysisk ohälsa? Är det ett missnöje för hur samhället ser ut, en känsla av utanförskap eller vad är det vi ser?

Förstår vi, lyssnar vi, bemöter vi, åtgärdar vi?

Som sagt vi ska lyssna på varann, allas åsikt är värdefull, även när man tycker olika och oavsett hur vi gör vår röst hörd.

Det är viktigt att bry sig om, att göra gott, att försöka förstå och tänka på att vi alla är viktiga, unika individer, som är lika olika.

Genom sociala medier är det lätt att "tycka till" utan att tänka på vilka konsekvenser det kan bli.

För ett par år sen var jag på en föreläsning om just nätvanor. Det handlade om krissituationer där information kan gå som en löpeld genom sociala medier och inte alltid vara sant, vilket kan leda till förödande konsekvenser.

En del av det som togs upp är användbart även i det dagliga användandet av sociala medier.

Vi fick veta att barn/unga har ett mer källkritiskt förhållningssätt till nätet, medan individer över 60 gillar och delar allt.

Genom nätet får vi en känsla av KASAM (Känsla Av Sammanhang), trots att vi sällan eller aldrig ses, så delar vi varandras vardag/liv. Nackdelen är att det skrivna ordet kan verka hårt, när man inte hör röstläget eller kan läsa av kroppsspråket.

Sunda nätvanor ger många en väg till gemenskap och bekräftelse, men det är viktigt att vara källkritisk och tänka på vad man delar, eftersom det sen förmodligen ligger kvar.

Vi fick se gamla artiklar om personer, där det idag kanske ser helt annorlunda ut. Men det ”ligger dom i fatet” än idag om någon Googlar, exempelvis inför nytt jobb.

Vi fick frågan om vi använder Snapchat, vilket många gjorde. Där försvinner det man delar, precis som i ett samtal. Det man har sagt och skickat är sen borta.

MEN man skulle tänka på VAD man skickar.

För tänk OM det senaste du skickade blir kvar på grund av att Snapchat kraschar, stängs eller läggs ner och det senaste du skickade ligger till allmän beskådan i evighet!

Tänk OM du söker nytt jobb, din blivande arbetsgivare Googlar och hittar din senaste Snap… som du skickade för 10 år sedan?

Kanske kan man inte vara 100 procent säker på att det man delar på Snapchat försvinner. Sociala medier bör användas kritiskt och med respekt.

Fru B

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.