Är Sabuni verkligen liberal?

Ledare
PUBLICERAD:
Liberala partiledarkandidaten Nyamko Sabuni vill begrava det mångkulturella samhället och det är verkligen inte liberalt.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Om några veckor måste de kluvna Liberalerna bestämma sig om partiets riktning. Vill de ha en opålitlig popcornmaskin som är beredd att överge grundläggande liberala värderingar ska de välja Nyamko Sabuni. Vill de spela en roll som landets socialliberala parti ska de ta Erik Ullenhag.

De tre kandidaterna att ta över efter Jan Björklund turnerar tillsammans land och rike runt och möts i utfrågningar. Det är ett sympatiskt sätt att möta partiets allt färre medlemmar och väljare.

Kontrasten mellan trion Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson blir tydliga. Ekoredaktionens lördagsintervju i helgen med alla tre var också upplysande. Tonläget mellan huvudkandidaterna Sabuni och Ullenhag har skärpts avsevärt.

Försiktige diplomaten och socialliberalen Ullenhag vill tala i längre meningar och sänka tonläget i debatten. Han vill att Liberalerna ska vara ett parti som gör Sverige snällare.

Det är faktiskt ett modigt utspel. Snällhet är ute när partierna tävlar om att ställa allt hårdare krav. Den som är snäll mot flyktingar och andra utsatta kallas för ”godhetsknarkare”. Ullenhags utspel väckte mycket riktigt stor ilska på sociala medier.

Hur kan det ha blivit fult att vara snäll? Det betyder inte automatiskt att man är krav- eller menlös. Det betyder att man visar respekt för andra människor och deras åsikter. Eller som den gyllene regeln säger: allt vad du vill att människor ska göra mot dig ska du också göra mot dem.

Nyamko Sabuni avfärdar dock Ullenhags strävan efter snällhet. I en intervju i Expressen slår hon fast:

– Att vara snäll hjälper ingen. Verkligen ingen.

I samma intervju anklagar hon Ullenhag för att ha blundat för problemen under sin tid som integrationsminister. Hon anser att hon själv har örat mot marken, ligger före alla andra och har förmågan att se vad som händer i samhället.

Hennes slutsatser är häpnadsväckande för att komma från en liberal. Hon vill begrava visionen om det mångkulturella samhället, säger nej till utökad familjeåterförening och vill att den som inte flyr från krig eller är förföljd ska lämna på en gång: ”Bara ut med dem som kommer”.

När hon fick berättigad kritik tog hon i en video tillbaka det mesta av det hon sagt, för att sedan i en utfrågning trassla in sig och säga att citaten står hon för, men inte artikeln.

Det är nog så illa och långt från liberalismens frihetsideal. Det låter mer som Danskt Folkeparti eller att hon kandiderar som partiledare för Sverigedemokraterna och inte för Liberalerna.

Motsatsen till den mångkultur Sabuni vill begrava är monokultur. I en sådan dominerar en grupp i en sammanhållen kultur, minoriteter sätts på undantag och avvikelser bekämpas. Får samer och judar plats i Sabunis Sverige? Eller skulle hon själv som tolvårig anhöriginvandrare från Burundi fått komma in i landet överhuvudtaget?

Hennes uttalanden borde diskvalificera henne som partiledare. Men Sabuni i täten skulle Liberalerna ta en rejäl högersväng, bort från sina grundläggande värderingar. Det är knappast räddningen för det krisande partiet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.