• idag
  15 juli
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • torsdag
  16 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ett krigsminne från Bymon

Insändare
PUBLICERAD:
"En gång kom en stor spärrballong från England. Den hade slits sig där och fastnade med länken i högspänningsledningen vid Alsterälven mitt för Ringsåker."
Foto: SvD/TT

För mig som bor alldeles i närheten av vad VF tidigare i år beskrev som "Vingar över viken" i Spånga, blev som rit och symbol ett elakt krigsminne från Bymon i Alster. Flygbrum och smällare väckte barnets oro i mig så rubriken kunde ha lytt "Vingar över Bymon". Mina föräldrar arrenderade Bymon till våren 1943.

För när mor Ellen och jag vistades i odlingslandet, hörde jag ett flygplansbrum från trakten mot Riksmyren, där Edströms bodde. Till min fasa kom planer över trädtopparna och under planet såg vi tydligt nazistledaren Adolf Hitlers erövrarsymboler. Men när nazistplanet vek av in mot Karlstad, såg vi hur Försvarsmakten sköt varningsskott med rökpuffar med kanon. Planet vek sedan ner mot Alsterstranden och ut mot västkusten. Morfar Frans Edström hade också sett planet och intog som rättrogen kristen, böneställningen under en gran. Att vi barn, som gick på Gunneruds skola, gick med krigsfruktan, det försökte läraren Anders Ståhlhammar avveckla med daliga utläggningar om hur de "allierade" avancerade mot nazisterna i Europa.

En gång kom en stor spärrballong från England. Den hade slits sig där och fastnade med länken i högspänningsledningen vid Alsterälven mitt för Ringsåker. Ett att minne var mörkläggningen av fönster och lampor, så ljusen inte skulle kunna leda invasionsstyrkor från Tyskland. Vi barn lekte krig på Gunnerud och det "legaliserade" märkligt nog en del av krigsfruktan. Men traktens båda Hitlerfiender skolläraren och pappa Nils fick inkallelseorder till vakttjänst. Ekonomichefen Efraheim Eliaesson på VF, bodde på somrarna på Bymon och han var vårt ideologiska stöd mot nazismen. Men det fanns dem i Alsterstrakten som med entusiasm föll för Hitlers framgångar i Norge och Danmark. Jag förstår frisören i Danmark som slog igen när dagen för krigsslutet äntligen kom. Frisören satte upp en skylt med texten: "Stengt p.g.a. gläde".

Alf E. Sjöberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.