Sverige toppland för entreprenörer

Ledare
PUBLICERAD:
När OECD mäter attraktivitet för att locka högutbildad arbetskraft och entreprenörer ligger Sverige i topp.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Visste ni att Sverige (med Australien) är det mest attraktiva landet för att ta emot högutbildad internationell arbetskraft och topp fyra när det gäller entreprenörer? Ja, inte enligt Svenskt Näringsliv eller de borgerliga partiernas skattegnäll utan enligt den internationella ”thinktanken” OECD.

Den har undersökt de oerhört viktiga frågorna kring hur attraktiva de 34 medlemsländerna är för den internationellt rörliga arbetskraften med doktorsexamen eller masterexamen men också för entreprenörer och universitetsstudenter.

Det gäller grupper som alla länder ser som det centrala för tillväxt och välfärd och ofta slåss hårt för att attrahera. Tänk vad vore Silicon Valley i Kalifornien utan alla dessa högutbildade eller entreprenörer som kommit dit från utlandet!

Studien är mycket ambitiös och analyserar ett stort antal variabler (27 stycken) som påverkar individernas val av land. Hit hör naturligtvis inkomst och skatter men också faktorer som andelen med tillfälliga anställningar, svårighet att bli medborgare, möjligheterna till familjeåterförening och för familjemedlemmar att få arbete, barns situation, offentliga utgifter för barn, internetspridning, engelskkunskaper, antalet patent, attityder mot invandrare och jämställdhet.

Många hade nog föreställt sig att USA skulle toppa rankingarna. USA kommer dock långt efter Sverige när det gäller attraktivitet för högutbildade och entreprenörerna trots att landets skatter är låga och levnadsstandarden hög.

Skälet till USA:s lägre ranking är att det är mycket svårt för såväl högutbildade och entreprenörer att över huvud taget verka där. För att en entreprenör ska släppas in krävs att man kan själv satsa tio miljoner kronor på sitt företag och skapa minst tio nya jobb.

Trumps hårda kritik mot all invandring förvärrar läget och många amerikaner ser det som det stora hotet mot hightechverksamheten i Silicon Valley.

Sverige ligger i toppduon när det gäller den eftertraktade högutbildade arbetskraften och på fjärde plats när det gäller entreprenörerna. På studentlistan kommer vi något sämre till på tionde plats bland 34 länder, sannolikt på grund av att vi numera kräver betalning av icke EU-studenter.

I botten, de minst attraktiva, finns Turkiet, Mexiko, Grekland och Israel. Grekland är ju drabbat av eurokrisen och har tappat hundratusentals yngre högutbildade. Israels bottenplats förvånar, men där kan religiösa motiv och inte objektiva ekonomiska styra invandringen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.